Euroopa pangad maksavad oma pattude eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barclays pank.
Barclays pank. Foto: SCANPIX

Halvad kombed võivad kalliks maksma minna: alates 2008. aasta septembrist on 18 Euroopa kõrgeimate kohtukuludega panka pidanud kõrvale panema või juba välja käima üle 77 miljardi dollari – viis korda suurem summa kui nende mullune kokkuliidetud kasum.

Nagu kirjutab Bloomberg Businessweek, on tegelik rahakogus tõenäoliselt suurem, sest paljud kokkuleppelised lahendused jäetakse avalikustamata.

«Pangad kasutasid enne kriisi agressiivselt väga väga kasumile orienteeritud ärimudelit,» ütleb Frankfurdi rahandus- ja juhtimiskooli riskijuhtimise professor Martin Hellmich. «Nüüd maksavad nad mineviku eest kompensatsioonide ja trahvidega.»

Regulaatorite sõnutsi on Euroopa pankade paturegister pikk. Muuhulgas aidati mõnedel klientidel raha pesta ning maksudest kõrvale hiilida.

Pangad müüsid kahtlaste eluasemelaenudega tagatud võlakirju ega hoiatanud kliente intressikõikumiste eest kaitset pakkuvate toodetega seonduvate riskide eest. Lisaks manipuleeriti turgude viitemääradega.

Alates 2008. aasta lõpust on mainitud 18 panka maksnud vähemalt 24,9 miljardit dollarit kohtuasjade ja uurimiste lahendamiseks. 31,5 miljardit dollarit on pandud kõrvale kompensatsioonideks Briti klientidele, kellele müüdi eksitavalt hüpoteegikindlustusi ja muid tooteid.

Igasuguste muude trahvide tarvis on reserveeritud veel 20,9 miljardit dollarit. Nimetatud kulud on kahjustanud pankade kasumeid ja pidurdanud kapitalitaseme tõstmise katseid. Tulevased trahvid võivad sundida panku lükkama edasi dividendide tõstmist või aktsiate tagasiostu, kirjutasid novembris klientidele Keefe, Bruyette & Woodsi analüütikud.

Vastavalt majandusaruannetele on 31 protsenti ülalmainitud summast Briti panga Lloyds Banking Groupi ning sakslaste Deutsche Banki «kontol». Kõikidest pankadest kõige suurema summa (8 miljardit naela ehk 13 miljardit dollarit) peab välja käima Lloyds – kompensatsiooniks klientidele, kellele müüdi laenukindlustust, mis neid ei katnud või mida nad tegelikult ei vajanud.

Suurte trahvimaksjate loetellu kuuluvad teiste hulgas veel näiteks Barclays, UBS, Royal Bank of Scotland Group, Rabobank, Credit Suisse, HSBC, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco Santander ja Crédit Agricole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles