Täna on maksupööripäev

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalender
Kalender Foto: Sille Annuk

Aasta alguses on päevad, mille jooksul abstraktne keskmine maksumaksja loovutab oma sissetuleku sümboolselt riigi heaks ja maksupööripäevast algab see osa aastast, mille jooksul teenitud tulu jääb maksumaksjale, teatab maksumaksjate liit.

Maksupööripäev arvutatakse jooksva aasta üldise maksukoormuse (maksutulude ja sisemajanduse koguprodukti suhe) prognoosi alusel. Maksukoormuse määra alusel jagatakse kalendriaasta kaheks osaks, selgitab liit.

Maksupööripäev arvutatakse Eesti majanduse üldise maksukoormuse alusel, mida ei saa samastada näiteks konkreetse isiku töötasult makstavate maksude suhtega.

Riigieelarve seletuskirja andmete järgi on 2010. aastaks kavandatud maksukoormus 36,4 protsenti, mis on viimase 10 aasta kõrgeim. Maksukoormuse suurenemise taga on lisaks maksumäärade tõusule ka asjaolu, et SKT langus on suurem kui maksutulude vähenemine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles