Euroopa etteotsa soovib seltskond soomlasi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olli Rehn.
Olli Rehn. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Euroopa Komisjoni ametiaeg on lähenemas lõpule ning vähemalt üks volinikest on seadnud oma sihiks presidenditooli: Olli Rehn.

Selle üle ei pruugi oma südames sugugi rõõmustada Soome peaminister Jyrki Katainen ja Euroopa asjade minister Alexander Stubb, kes samuti komisjonikohtadele kandideerivad.

Rehni esindaja on mehe ambitsioone Wall Street Journalile ka kinnitanud.

Varasemalt valisid Euroopa Komisjoni presidendi ELi liikmesriikide valitsused. Alates Lisssaboni leppe jõustumisest aastal 2009 tuleb aga arvestada Euroopa valimiste tulemustega.

Niisiis kandideerivad erakondade «esinumbrid» teatud mõttes komisjoni presidendi kohale. Nüüdseks on Rehn ametlikult seatud Soome Keskerakonna kandidaadiks.

Järgmiseks peab Rehn kerkima ka ALDE (Allianss Liberaalid ja Demokraadid Euroopa Eest) juhtivaks kandidaadiks – veebruaris Brüsselis peetaval koosolekul.

WSJ rõhutab, et Rehni šansid komisjoni presidendiks tõusta on siiski nigelad, kuna ALDE on märgatavalt väiksem ja Euroopa Parlamendis jõuetum kui paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Sotsialistlik Partei.

Küll aga võib Rehni kandidatuur kujutada endast kaigast Kataineni ja Stubbi kodarates (kes on mõlemad Rahvusliku Koonderakonna mehed).

Vastavalt koalitsioonileppele – Soome valitsusse kuuluvad kuue partei esindajaid – on Koonderakonnal õigus nimetada riigi järgmine esindaja europarlamenti.

Stubb on häbenematu eurofiil, kes tunnistas oktoobrikuises intervjuus, et «volinikutöö oleks mu poisipõlve unistuse täitumine». Kahjuks võib Katainen kasutada oma kõrgemat «seisust» ning komisjonikoha hoopis endale reserveerida.

Katainen on juhtinud Koonderakonda alates aastast 2004 ning kuulunud valitsuse koosseisu 2007. aastast peale. Nüüd võib temas olla tekkinud tunne, et pärast Soome päevapoliitikas müttamist oleks Brüsselis mõnusam.

Soomes spekuleeritakse üha enam Kataineni kerkimise üle eurokomisjoni liikmeks või isegi selle presidendiks. Ka mõned Euroopa Rahvapartei liidrid on väljendanud lootust, et soomlasest sirgub kandidaat Jose Manuel Barrosost vabanevale toolile.

Nüüd võib Rehn need plaanid segi paisata. Rahvapartei võib kohkuda tagasi Kataineni kandidatuurist, kui ALDE esitab Rehni – võiks ju tunduda kummaline, kui Euroopa Komisjoni presidendiks pürgivad korraga kaks soomlast. 

WSJ usub siiski, et Rehni võimalused on õhkõrnad: pigem pääseb komisjoni kas Stubb või Katainen, viimane võiks ehk isegi unistada presidendiametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles