Ettevõtjate kasum kasvas pea kõikides tegevusvaldkondades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2013. aasta III kvartalis 945 miljonit eurot, mis oli 5 protsenti suurem kui aasta varem samal ajal, teatas Statistikaamet.

Võrreldes 2012. aasta kolmanda kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumi juurdekasvu andsid peamiselt siseturul tegutsevad kaubandus-, kinnisvara- ja energeetikaettevõtted.

Alates 2012. aasta IV kvartalist langustrendil liikunud ja ettevõtlussektori kogukasumis suurimat osatähtsust omav töötleva tööstuse kasum pöördus taas kasvule. Töötleva tööstuse kasum kasvas aastases võrdluses 4 protsenti, seda eelkõige ekspordile suunatud puidu- ja elektroonikatööstuse kasumi suurenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2013. aasta III kvartalis kaupu ja teenuseid 12,9 miljardi euro eest, mis oli 9 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 18 protsenti ja 5 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid 2012. aasta III kvartaliga võrreldes 10 protsenti, sealhulgas tööjõukulud samuti 10 protsenti. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kumbki 3 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5700 eurot kvartalis, mis suurenes võrdluses eelmise aasta III kvartaliga 5 protsenti.

Ettevõtted investeerisid III kvartalis 697 miljonit eurot, mis oli 14 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid energia-, töötleva tööstuse ja põllumajandusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes eelmise aasta III kvartaliga vähenesid vaid investeeringud masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud suurenesid – neist enim investeeringud ehitiste soetamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles