Argentina president: Kreeka abi kukub läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentiina president Christina Fernandez de Kirchner.
Argentiina president Christina Fernandez de Kirchner. Foto: AFP/SCANPIX

Argentina president Cristina Fernández, kelle riik 2001. aastal markantselt makseraskustesse sattus, hoiatas eurotsooni Kreeka päästepaketi läbikukkumise eest.

Fernándezi sõnul võib Kreeka abipaketis täheldada «täpselt samu komponente, mis vallandasid Argentina kriisi aastal 2001». IMFi liikmesriigina hääletas Argentiina küll Kreeka väljaaitamise poolt, kuid jäi seejuures kriitilisele seisukohale. Fernández lisas, et Kreekale pealesurutud kasinusmeetmete tagajärjed riigi majandusele on «kohutavad».

«Nad kordavad neidsamu ettekirjutusi, millega üritavad finantssüsteemi päästa. Meie usume, et selline poliitika on määratud läbikukkumisele ning seepärast me omal maal neid põhimõtteid ei rakenda,» ütles Fernández.

1990. aastatel järgis Argentina pühendunult Washingtoni konsensust ning sidus oma peeso dollariga. See kruvis aga võlad üles ja majandus varises kokku. Seepeale devalveeris Argentina metsikult oma valuutat ning muutus rahvusvaheliste finantsturgude paariaks.

Valitsus ei ole IMFile «hoolimatuid poliitilisi ettekirjutusi» iial andestanud. Argentina maksis oma 10 miljardi dollari suuruse võla IMFile 2006. aastaks täiel määral ära ning keeldub tänaseni neile oma aruandlust esitamast.

Fernández, kes kõneles esmaspäeva õhtul Argentina provintside võla refinantseerimise üritusel, kiitis Argentina nõudluspõhist majandusmudelit, mis on neile juba mitu aastat kiiret kasvu tootnud. Nimetatud mudeli võttis kasutusele Fernándezi abikaasa Néstor Kirchner, kes oli Argentina president aastatel 2003-2007.

«Alates 2003. aastast oleme me rakendanud sootuks erinevat mudelit, mis on võimaldanud riigivõlga kiiresti ja jätkusuutlikult vähendada,» ütles ta.

Samas aga otsib Argentina hetkel võimalust emiteerida uusi riigivõlakirju, et saada ühele poole ligi 20 miljardi dollarilise võlaga, mis neil 2001. aasta maksekatkestuste ajast veel kaelas on. Kreeka päästeplaan õhutas turud korraks üles, andis positiivse tõuke Argentina võlakirjadele ning pakkus lootust, et vahetustehing õnnestub.

Jätkuv ebakindlus võib aga tähendada seda, et Argentina peab edasi lükkama ka plaanid võtta vahetustehingu käigus täiendavalt juurde 1 miljard dollarit uut laenu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles