Ukrainas kasvab maksekatkestuse oht

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina poliitiline kriis kasvatab maksekatkestuste oht.
Ukraina poliitiline kriis kasvatab maksekatkestuste oht. Foto: SCANPIX

Ukrainas kujunenud poliitiline kriis on andnud tiivad riigivõlakirjade tootlustele ning valitsuse maksekatkestuse puhuks pakutava kindlustuse hindadele.

Analüütikute sõnutsi võivad poliitiline ebakindlus, tõrked valitsuse töös ja streigioht kahjustada Ukraina niigi habrast majandust ja riigirahandust ning suurendada valuutakriisi riski, kirjutab Financial Times.

Ukraina võlakindlustuse (CDS) hind järgmiseks viieks aastaks tõusis ligi 100 baaspunkti jagu 1067 baaspunkti tasemele.

Rämpsreitinguga, dollarites arvestatavate ja 2014. aasta juunis lunastamisele kuuluvate riigivõlakirjade tootlused sooritasid 274-baaspunktilise hüppe ja saavutasid rekordilise 19,34 protsendi taseme.

Ühe kõrge Ukraina valitsusametniku sõnutsi külastas eile Kiievit Vene välisminister Sergei Lavrov eesmärgiga hoida ära olukord, kus president  Viktor Janukovitš laseb end protestidest kõigutada ja jätkab läbirääkimisi Euroopa Liiduga. Ametnik hoiatas ühtlasi Venemaa toetusel toimuvate «provokatsioonide» eest Kiievis eesmärgiga isoleerida Janukovitšit veelgi enam Läänest.

Samal ajal rõhutas üks Vene valitsusametnik Financial Timesile, et Ukraina ei ole tegelikult vaba ELi diili kasuks otsustama, kuna on majanduslikult jättkuvalt Venemaa «satelliitriik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles