AAA-klubi kuivab kokku

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra on naftarikas ning peab üüratut ja nutikalt investeerivat varafondi.
Norra on naftarikas ning peab üüratut ja nutikalt investeerivat varafondi. Foto: AP / Scanpix

Läinud nädalal kaotas superturvaliste riikide kahanev klubi – AAA-reiting kõigi kolme juhtiva agentuuri silmis – Hollandi näol järjekordse liikme. 

Käesolevaga koosneb seltskond vaid kümnest liikmest: Kanada, Soome, Saksamaa, Luksemburg, Austraalia, Singapur, Norra, Rootsi, Šveits ja Taani.

Wall Street Journal juhib tähelepanu sellele, et vähemalt ühelt agentuurilt on negatiivse väljavaate pälvinud Saksamaa ja Luksemburg.

Alles hiljuti oli klubi veidi suurem. Alates aastast 2011 on aga vähemalt üks suurest kolmikust (Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s) kukutanud USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Austria ja Uus-Meremaa reitingut.

Mis siis iseloomustab kaljukindlate riikide kampa?

Norra on naftarikas ning peab üüratut ja nutikalt investeerivat varafondi. Soome – euroala ainuke esindaja klubis – võib kiidelda ühe OECD tugevaima bilansiga.

Taanil on suhteliselt madal riigivõla tase ning kasvule orienteeritud poliitika. Rootsil on AAA-klubi kõige kergem laenukoorem: netovõlg vaid 8 protsendi SKTst.

Austraalia on rikas maavarade poolest, samas on nende majandus mitmekesine. Ka Kanadal on maapõu tulvil rikkusi, Šveits on aga näiteks S&P sõnutsi «konkurentsivõimeline, jõukas ja paindlik».

Singapurile on kodanike suured säästud ja valitsuse konservatiivne poliitika taganud suure netovara-puhvri välispidiste raputuste puhuks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles