Nord Stream paneb gaasitorud Soome lahe põhja sügisel

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami kommunikatsiooni projektijuht Maud Amelie Hanitzsch
Nord Streami kommunikatsiooni projektijuht Maud Amelie Hanitzsch Foto: Argo Ideon

Venemaa riikliku Gazpromi enamusosalusega torujuhtmefirma Nord Stream jõuab oma Läänemere-aluse gaasijuhtme ehitusega Tallinna ja Helsingi vahelisse piirkonda välja tõenäoliselt tänavu novembri lõpus või detsembri algul, kinnitas Postimehele Nord Streami kommunikatsiooni projektijuht Maud Amelie Hanitzsch.

Soome lahe Eesti ranniku lähedases osas paigaldab Nord Stream gaasitorud maailma suurim torupaigalduslaev, 300 meetri pikkune Solitaire, mis kuulub Šveitsi firmale Allseas Group S.A..

Laev paneb torud merepõhja umbes tempoga 2,4 kilomeetrit päevas, liikudes Venemaa kalda lähistelt pidevalt edasi lääne poole.

Nord Stream kasutab Venemaa-Saksamaa vahelise juhtme ehituseks kokku kolme spetsiaalset paigalduslaeva, millest seni on töösse asunud ainult üks. Esimene laev, Itaalia firmale Saipem kuuluv Castoro Sei alustas torude panekut Läänemeres Gotlandi saare läheduses aprillis. See laev paigaldab kõige pikema osa torujuhtmest ja liigub hetkel põhjasuunas.

Eesti Riigikogu juhtis mullu oktoobris tehtud avalduses tähelepanu Nord Streami torujuhtmega seotud võimalikele olulistele keskkonnaohtudele. Kuna torujuhe aga Eesti territoriaalvetes ega ka majandusvööndis ei kulge, on Eesti seisukohtadel juhtme ehitusele tegelikkuses vähe mõju. Kõigi ehituse seisukohalt vajalike riikide load on Nord Streamil nüüdseks olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles