Kross: andmeladu tuleb kindlasti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Toomas Huik

Läbirääkimised Tallinnasse Euroopa suurima andmelao ehitamiseks on lõppfaasis ja tuleval aastal algavad ka ehitustööd, kinnitas Eerik-Niiles Kross.

«Praegu on käimas läbirääkimiste lõppfaasid ja arendaja poolt on huvi endiselt olemas,» rääkis Kross BNS-ile. Äsjastel kohalikel valimistel oli Kross Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna linnapeakandidaat ning teatas kampaania ajal sellest hiigelprojektist. «Ekspressi sahinaid ei maksa uskuda - andmeladu tuleb kindasti,» kinnitas Kross lõppeval nädalal uuesti.

«See on nii mahukas ja mitmekihiline projekt, et siin järjest kogu aeg midagi tehakse,» sõnas ta, lisades et eelmine nädal käisid Eestis Siemensi inimesed, kes siin arutasid läbi tehnoloogia küsimusi erinevate huvigruppidega.

Praeguse plaani järgi peaks reaalne ehitustegevus Krossi sõnul algama järgmisel aastal. «Ma praegu peast täpselt ei mäleta, aga see esimene faas peaks valmis saama kas järgmise aasta lõpuks või ülejärgmise aasta alguseks,» sõnas ta.

Andmeladu rajatakse mitmes osas ja vähemalt kahes erinevas kohas. «Kõik need süsteemid peavad olema mitmekordsed, nii vool, kui andmeladu ise,» märkis Kross.

Kas mõlemad asukohad on Tallinnas, pole Krossi sõnul veel paigas, sest lahendamata on hüdraulika küsimused, mida praegu arvutatakse. «Küsimus on selles, et kui seda ülejäävat sooja ära kasutada, mitte lasta teda taevasse, siis oleks seda nii palju, et seda ühest kohast ei oleks võimalik võrku lasta,» selgitas ta.

Enne kohalike omavalitsuste valimisi tutvustas Kross koos Data Valley Enterprises esindaja Jussi Vartiaineniga sadadesse miljonitesse ulatuvat investeeringut, millega soovitakse Tallinna rajada Euroopa suurim andmeladu.

Vartiainen rääkis toona, et projekti esimeses faasis investeeritakse 170 miljonit eurot, millega luuakse 30 000 ruutmeetri suurune serveripark. «Investeeringu eesmärk on rajada Eestisse Euroopa suurim andmeladu suuruses 200 000 ruutmeetrit, mis pakub teenuseid globaalsetele suurettevõttele. Investeeringu kogumaksumus ulatub 600 miljoni euroni,» rääkis Vartiainen.

Andmeladu on rajatis, mille eesmärk on majutada arvutisüsteeme ja nende komponente, näiteks telekommunikatsiooni ja andmeladustamise süsteeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles