OECD soovitab vanemahüvitise ülempiiri alandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD hinnangul tuleks sotsiaalraha suunata enam pensionäridele, mitte elanikkonna rikkamale grupile
OECD hinnangul tuleks sotsiaalraha suunata enam pensionäridele, mitte elanikkonna rikkamale grupile Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

OECD tööturu ja sotsiaalpoliitika raport soovitab Eestil suunata rohkem tähelepanu vaesuse vähendamisele, tõstes miinimumpensioni ja töötu abiraha, samas vähendades vanemahüvitise ülempiiri.

Ülevaade toob välja, et Eesti sotsiaalkaitsekulutused on OECD teiste riikidega võrreldes ühed madalamad, kuid teistest palju heldemad ollakse peretoetuste jagamisega, mis muuhulgas lähevad suures osas elanikkonna rikkamale osale.

Organisatsiooni sotsiaalpoliitika divisjoni majandusekspert Veerle Slootmaekers märkis, et kui teistel OECD riikidel on sotsiaalkulutuste osakaal keskmiselt 20 protsenti SKT-st, siis Eestil oli see näitaja vaid 12 protsenti. Sellest vähem kulutasid vaid Mehhiko ja Korea.

Tõsi küll, sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul pärinevad need numbrid 2005. aastast ning arvestades riigieelarve kärpimisega kaasnenud otsust pensione tõsta, on see number nüüd kindlasti suurem, sest praegu moodustavad juba ainuüksi pensionikulud umbes 10 protsenti SKT-st.

Samas on Eesti olnud äärmiselt helde peretoetuste osas. Slootmaekersi sõnul on sel ilmselt olnud suur mõju sündivusele, kuid need pole suunatud vaestele. Raport toob välja, et koguni 39 protsenti sotsiaaltoetustest läheb elanikkonna rikkamale osale.

Nii soovitas OECD raport vähendada vanemahüvitise maksimumpiiri.

Sotsiaalminister Pevkur ütles, et vanemahüvitis on olnud Eesti teadlik otsus eesmärgiga suurendada sündivust.

Tõsta pensione

OECD märgib, et kõrgenenud vaesusrisk on kahel inimrühmal – need on töötud ja pensionärid. Eestis elab vaesuses 60 protsenti töötutest ja üle 40 protsendi pensionäridest – nende sissetulek jääb alla 60 protsendi riigi mediaansissetulekust.

Organisatsiooni sotsiaalküsimuste komitee direktor John Martin nägi Eesti praeguse pensionisüsteemi puhul riski, et süveneb lõhe miinimumpensioni ja kõrgeimat pensioni saavate inimeste vahel. Ta leidis, et selle riski vähendamiseks tuleks süsteemi kohendada.

OECD raport tegi ettepaneku tõsta miinimumpensioni ja esimese samba pensionide kindlaksmääratud osa.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur oli rahul raportis väljatoodud võrdlusega, et Eesti pension tervikuna on OECD teiste riikide tasemega võrdsel tasemel, ulatudes üle 40 protsendi keskmisest palgast.

Tema sõnul tunnustab raport ka Eesti kümne aasta tagust otsust minna üle kolmesambalisele süsteemile ja indekseerimisele. «Indekseerimine annab võimaluse baasosa kiiremaks kasvuks ehk väiksemate pensionide tõusuks,» märkis minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles