Swedbank: eakad on üle saanud hirmust pangaautomaatide ees

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki pangaautomaat.
Swedbanki pangaautomaat. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Viimase kolme aastaga on lisandunud üle 20 000 kaardimaksja, kel vanust üle 60 aasta. Oktoobris maksis kaardiga enam kui 150 000 üle 60-aastast klienti, selgus Swedbanki analüüsist.

Swedbanki jaepanganduse divisjoni juhi Ulla Ilissoni hinnangul on kaardimaksjate arvu kasv üle 60-aastaste seas kiirem kui sularaha väljavõtjate oma. Kõikidest kaarditehingutest moodustavad kaardimaksed selles vanusegrupis 40%.

«Samuti kasvab nende eakate arv, kes kasutavad pangaautomaate sularaha väljavõtmiseks või sissemaksete tegemiseks,» ütles Ilison. «See näitab ilmekalt, et vanemaealised on valmis uute makseviisidega kohanema ning saanud üle hirmust pangaautomaatide, makseterminalide ja PIN-koodi meelespidamise ees,» lisas ta.

Kaardimaksete ja sularahatehingute analüüsist selgus, et suuremate ostude eest makstakse üha rohkem kaardiga. «Seetõttu on kaardimaksete igakuine summa 50 miljoni euro võrra suurem kui automaadist välja võetud sularaha summa,» lausus Ilisson.

Samaaegselt kaardimaksjate arvu kasvuga vähenevad kontorites sularahatehingud. «Oluliselt vähendas sularaha väljamaksete arvu see, kui avasime eelmise aasta lõpust näiteks maksehäirete tõttu blokeeritud kontoga klientidele võimaluse võtta elatusmiinimumi jagu raha välja pangakontori asemel sularahaautomaadist,» märkis Ilisson.

Ilissoni sõnul on viimase kolme aastaga 20 000 võrra kasvanud ka nende inimeste arv, kes sularaha arvele panekuks Swedbanki sissemakseautomaate kasutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles