OECD soovitab Eestil töötu abiraha tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

OECD soovitab oma tööturu ja sotsiaalpoliitika ülevaates Eestil muuhulgas pikendada töötu abiraha maksmise perioodi ja tõsta oluliselt selle suurust, et leevendada majanduskriisi tõttu massiliselt töötuks jäänud inimeste olukorda.

OECD tööhõive ja sotsiaalküsimuste komitee direktor John Martin märkis, et väga lühikese aja jooksul märgatavalt kasvanud töötus on praegu Eesti suurim probleem.

«Eesti suur väljakutse on pidurdada töötuse kasvu. Kui kiiresti õnnestub teil see töötuse määr tuua tagasi sellele tasemele, mis oli enne majanduskriisi,» soovitas Martin fookusse seada.

Eesti töötus kasvas 2008. aasta alguses 4,2 protsendilt 2009. aasta lõpuks 15,5 protsendini.

OECD riikides on töötus keskmiselt 8,7 protsenti. Martini sõnul on vaid kuues OECD riigis töötuse tase sarnaselt Eestiga mõõdetav kahekohalise numbriga. Hispaanias on see koguni ligi 20 protsenti.

«Te peate olema realistlikud. Viimased kogemused näitavad, et see võib võtta 5-10 või enamgi aastaid, et saada töötus tagasi mõistlikule tasemele,» ütles Martin. Ta rõhutas, et selles mängivad väga suurt rolli tööturupoliitikad, mida Eesti rakendab.

OECD soovitas Eestil eelkõige pikendada töötu abiraha maksmise perioodi ja tõsta oluliselt selle suurust. Teisalt toodi välja Eesti tööturuteenuste puudused ja soovitati parandada inimeste tööturule tagasitoomise meetmeid – tegeleda paremini töönõustamise, tööpakkumiste ja –soovide kokkuviimisega ning laiendada koolitusteenust.

Soovitused juba töös

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et osa OECD soovitustest on juba töösse rakendatud, näiteks mis puutub töötute teenindamisse: «Töötukassa ja tööturuamet on ühendatud, on palju uusi teenuseid, mis tõstavad tööturuteenuste kättesaadavust. See, mis nad nüüd veel täiendavalt soovitavad, sõltub väga palju rahalistest võimalustest,» lisas Pevkur, viidates nii töötutoetuse suurendamise kui kestuse pikendamise ettepanekutele.

«Üldine hinnang, et need asjad, mis me oleme teinud – samuti uus töölepinguseadus, on olnud väga positiivsed,» kinnitas Pevkur. Nüüd peab Eesti oma tähelepanu suunama eelkõige sellele, et tagada pikaaegsetele töötutele ümberõpe. Sotsiaalministri kinnitusel saab järgmisel aastal fookus just sellele seatud.

Pevkur tõdes, et töötuse miinimumtasemele jõudmine võib tõepoolest väga pikka aega võtta. «Tööpuudus väheneb juba varem, aga jõudmaks tagasi sinna, kus me olime, tähendab kindlasti suurt pingutust,» ütles Pevkur.

OECD ülevaates märgitakse, et Eestis elab 60 protsenti töötutest ja üle 40 protsendi pensionäridest vaesuses – need on inimesed, kelle sissetulek on alla 60 protsendi riigi mediaansissetulekust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles