ECFIN: euroga kaasnevad omad riskid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ria

Kuigi euroalaga liitumine annab stabiilsuse, kindluse ja pehme maandumise võimaluse, kaasnevad sellega ka omad riskid, lausus Euroopa Liidu majandus- ja rahandusküsimuste peadirektoraadi (ECFINi) uuringute direktor Istvan Szekely.

Szekely sõnutsi tähendab euro kasutuselevõtt, et majanduslanguse ajal ei ole keskkonnaga kohanemiseks riigil enam valuutakursi muutmise ega teiste rahapoliitiliste sekkumiste võimalust, ning majanduslangusega kohandumiseks on ainus võimalus kulutuste vähendamine.

Euroga liitumise riskide vaesemate riikide näitena tõi Szekely välja Iirimaa, kus majandus euroga ühinemise tuules enne kriisi kasvas 6 protsenti, kuid kriisi järel pidi läbi tegema suure kohandumise.

Kiirele kasvule järgneva korrektsiooni ajal kaotatakse aga oluline osa kasvu ajal loodud väärtusest.

Eesti ees seisvate suurima ülesandena nimetas Szekely konkurentsivõime säilitamist ehk siis hoidumist liigkiirest hinna- ning palkade tõusust, säilitamaks ekspordivõimet.

Lisaks soovitas ta otsida peidetud arenguvõimalusi nagu näiteks hariduse taseme parandamine ning venekeelse elanikkonna senisest suurem kaasamine.

Vaatamata euroga kaasnevatele riskidele usub Szekely, et euro on Eestile parim võimalus. «Kui mina oleksin teie, siis võtaksin kindlasti selle riski,» kinnitas ungarlasest euroametnik E24-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles