Cameroni jälgedes kärbivad migratsiooni ka Berliin ja Pariis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: AP / Scanpix

Briti peaministri David Cameroni initsiatiiviga piirata migratsiooni ELi liikmesriikidest liitusid ka Saksamaa ja Prantsusmaa, kruttides üles pingeid homme Vilniuses algava Ida-Euroopa küsimustele pühendatud tippkohtumise künnisel.

Berliin ja Pariis jagavad Cameroni muret, et tuleval aastal võib Rumeeniast ja Bulgaariast oodata tööliste tulva, mis annab Euroopa Parlamendi valimiste eel tiivad populistlike paremerakondade populaarsusele.

Nagu vahendab Financial Times, pühendus Angela Merkeli eile sündinud koalitsioon võitlema «ebaõiglaste sotsiaaltoetuste taotluste» vastu, kärpimaks stiimuleid sisserändeks.

Koalitsiooni kinnitusel põhjustab «vaesusest tingitud migratsioon» mõnedes linnades ühiskondlikke probleeme.

Prantsusmaa omakorda nõudis karmimaid kontrolle ajutise piiriülese tööjõu üle, rõhutades vajadust võidelda praeguste reeglite rikkumise vastu.

Nimetatud küsimusega tegeleb aktiivselt Prantsuse Rahvusrinne, mis arvamusküsitluste valguses võib võita maikuised Euroopa Parlamendi valimised Prantsusmaal. Ka Suurbritannias on oodata migratsiooniküsimustele keskendunud iseseisvuspartei UKIPi edu.

Migratsiooniküsimus varjutab juba ette ELi tippkohtumist Vilniuses, kus Cameron kavatseb selgitada oma kava migratsioonipoliitika kapitaalremondiks – mille ta eile FT vahendusel esmakordselt välja käis.

Ida-Euroopas on Cameroni tema plaanide pärast kritiseeritud. ELi tööhõivevolinik Laszlo Andor hoiatas, et Suurbritannia riskib «vastiku riigi» kuulsusega.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles