Hiina tarbijahindade tõus kiireneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Hiina tarbijahinnad tõusid aprillis aastatagusega võrreldes 2,8 protsenti, mis on 18 kuu kiireim tempo.

Majanduse ülekuumenemise hirmudele annab hoogu ka tõsiasi, et kinnisvarahinnad tõusid samas ajavahemikus tervelt 12,8 protsenti, mis on suurim hüpe alates aastast 2005, mil sealmail selles vallas arvestust pidama hakati. Müügitehingute hulk on küll paljudes suurlinnades oluliselt vähenenud, seda tänu tervele reale valitsuse poolt turu jahutamiseks rakendatud meetmetele.

Hulgihinnad tõusid aprillis 6,8 protsenti, märtsis oli vastav näitaja 5,9 protsenti. Mis osutab sellele, et eelolevatel kuudel tõusevad tarbijahinnad veelgi kiiremas tempos.

«Hiinas tõuseb praktiliselt kõik, alates palkadest kuni tera- ja juurviljani, ning meie prognooside kohaselt tõuseb inflatsioon aasta lõpuks 5 protsendini,» ütles Credit Suisse’i Aasia piirkonna vanemanalüütik Dong Tao. «Aasta teises pooles ongi kõige suuremaks probleemiks inflatsioon ning kõik peale valitsuse analüütikute näivad mõistvat, et inflatsiooni kõrgpunkt ei saabu sugugi mitte aasta keskpaigas.»

Uute pangalaenude kogusumma jõudis aprillis 774 miljardi jüaani ehk 113,3 miljardi dollarini, mis on rohkem, kui enamik analüütikuid ennustanud oli – kuid tempo pole samas kaugeltki nii palavikuline, kui möödunud aasta esimeses pooles.

Hiina tarbijahinna indeksist ligikaudu kolmandiku moodustavad toiduainete hinnad ning nemad olidki aprillikuise inflatsiooni peasüüdlased, tõustes aastatagusega kõrvutades 5,9 protsenti – võrreldes «mittesöödavate» asjade 1,3-protsendilise hinnatõusuga.

«Hiinas on ülekuumenemise oht, mida juba võibki täheldada mitmes majandussektoris, eriliselt aga kinnisvaraturul ja pangalaenude puhul,» ütles Royal Bank of Canada strateeg Hong Kongis Brian Jackson. «Me usume, et Hiina valitsus tõstab varsti laenuintresse ja lubab jüaanil dollari suhtes mõõdukalt kallineda.»

Kuna aastaste pangahoiuste intressimäär paikneb 2,25 protsendi juures, seisavad hiinlastest hoiustajad juba silmitsi negatiivse reaalintressi määraga, mistõttu investeerimine pulbitsevale kinnisvaraturule tundub atraktiivsem.

Credit Suisse’i hinnangul on Hiina rannikualade tööjõuturul puudu vähemalt 6 miljonit inimest. Tööjõu puudujääk on nüüdseks levinud tootmisest teenuste sektorisse, tekitades omalt poolt täiendavat inflatsioonisurvet.

Hiina statistikaamet teatas täna, et lähitulevikus ootab riiki kõrgem inflatsioon, kuid väitis, et aasta lõikes jääb inflatsioon tõenäoliselt valitsuse prognoositud 3 protsendi piiresse.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles