Majandus langes 2,3 protsenti

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / montaaž Lennart Rikk

Esialgsetel andmetel vähenes Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2010. aasta esimeses kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 2,3 protsenti.

Statistikaameti teatel jätkus majanduslanguse aeglustumine kolmandat kvartalit järjest, 2009. aasta III kvartalis oli langus eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 15,6 protsenti, IV kvartalis 9,5 protsenti.

I kvartalis kasvas lisandväärtus põllumajanduses, metsamajanduses, mäetööstuses, töötlevas tööstuses, elektrienergia, gaasi ja veevarustuses ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse tegevusalal.

Lisandväärtuse vähenemine aeglustus hulgi- ja jaekaubanduses, hotellide ja restoranide, finantsvahenduse ning veonduse, laonduse ja side tegevusalal.

Tööstussektoris loodud lisandväärtus vähenes 1 protsent (2009. aasta IV kvartalis oli  langus 16 protsenti), toetudes olulisel määral välisnõudluse kosumisele ning tööstustoodangu ekspordi kasvule.

Et sisemajanduse nõudlus oli jätkuvalt nõrk, siis töötleva tööstuse toodangu müük kodumaisele turule vähenes. Ehituses, mille toodang on samuti suunatud peamiselt kohalikule turule, loodud lisandväärtuse vähenemine süvenes aga veelgi.

SKT vähenemise aeglustumist I kvartalis mõjutas ka 2009. aasta madal võrdlusbaas.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT vähenes I kvartalis eelmise aasta IV kvartaliga võrreldes 2,3 protsenti (2009. aasta IV kvartalis oli kasv eelmise kvartaliga võrreldes 2,3 protsenti).

Selle aasta I kvartaliks oli SKT hinnamõjusid arvestades langenud 2005. aasta I kvartali tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles