Palk avalikus halduses ja hariduses on erasektori suhtes viimase kümnendi madalaim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben kommenteeris täna avaldatud kolmanda kvartali keskmise palga numbrit, öeldes, et nii avalikus halduses kui hariduses on keskmine palk erasektori suhtes viimase kümne aasta madalaim.

«Erasektori palga tõus ja langus on ajalooliselt käinud avalikust sektorist ees, nii taastus palgakasv kõigepealt erasektori tegevusaladel. Avalikus halduses, hariduses ja tervishoius jõudis palga kasvutempo erasektori tasemele alles eelmise aasta lõpus. Kuigi kriisi eel jätkus avaliku sektori palgatõus erasektorist paar kvartalit kauem, oli langus erasektoris kriisi ajal väiksem ning taastumine jõulisem,» kirjeldas Aben.

Kolmandas kvartalis kasvasid Abeni sõnul kõigi avaliku sektori tegevusalade palgad riigi keskmisest kiiremini, sellegipoolest on nii avalikus halduses kui hariduses keskmine palk erasektori suhtes viimase kümne aasta madalaim. Tervishoiusektoris, kus kollektiivsed palgaläbirääkimised toimuvad igal aastal, on palga suhe riigi keskmisesse kriisist taastumisel suhteliselt hästi püsinud ning jääb 2007. aasta tasemele.

Üldiselt tugeva palgakasvu taustal hakkas Abenile silma kunsti, meelelahutuse ja vaba aja teenuste pakkumisega seotud tegevusala, kus palgad on sel aastal olnud languses, kuigi nende teenuste tarbimine on juba paar aastat kiiresti kasvanud. «Võib olla, et teenusehindade tõus pole suutnud viimasel ajal katta sisendite kallinemist. Eelneval paaril aastal ületas selle tegevusala palgakasv siiski riigi keskmist,» selgitas Aben.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles