Eesti on maailma maksukeskkondade edetabelis jälle «normaalsel» 32-l kohal

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

PwC ja Maailmapanga äsja avaldatud 189 riigi maksukeskkondade võrdleva uuringu Paying Taxes 2014 alusel on Eesti maksusüsteem lihtsuselt ja ettevõtjasõbralikkuselt maailmas 32. ning Euroopa Liidus 8. kohal. Aasta tagasi oli Eesti edetabelis pea paarkümmend kohta tagapool.

Maailma atraktiivseima maksusüsteemiga riigid on Araabia Ühendemiraadid, Katar ja Saudi Araabia, järgnevad Hongkong, Singapur ning Iirimaa. Euroopa Liidu riikidest on viimatinimetatu järel ettevõtjasõbralikemad Taani ja Suurbritannia.

Kui eelmine aasta langes Eesti PwC maksuedetabelis ajalooliselt madalaimale tasemele (50.), siis pärast Tallinna müügimaksu kaotamist oleme taas tavapärases vahemikus 30.-40. Eesti eeliseks on maksusüsteemi lihtsus ja kasutajasõbralikkus: näiteks kulub uuringu metoodikas defineeritud näidisettevõttel aastas maksude maksmisele 81 tundi, mis on kaks korda vähem kui Leedus, kolm korda vähem kui Lätis ning viis korda vähem kui Tšehhis. Eesti ettevõtjate maksukoormus, eriti tööjõumaksude osa on aga suhteliselt kõrge ehk ligi 50 protsenti.

Uuringut kommenteerinud PwC Eesti maksunõustamise teenuseliini juhi Villi Tõntsoni sõnul näitavad viimase uuringu tulemused, kui oluline on Eestile säilitada maksude administreerimise lihtsus, samas jätkates tööjõumaksude eelarvele jõukohast vähendamist, et parandada meie ettevõtete konkurentsivõimet.

Uuringu Paying Taxes 2014metoodika põhines ühesuguse hüpoteetilise ettevõtte asetamisel eri riikide seadusandlikku keskkonda. Vaadeldav firma oli 2 aastat tagasi asutatud 60 töötajaga omamaisele kapitalile kuuluv ja koduturul tegutsev tootmisettevõte, mille müügikäive on 1050 korda suurem riigi keskmisest aastapalgast ja brutokasumimarginaal 20 protsenti (kriteeriumide loetelu pole täielik). Pingerea koostamisel võrreldi muuhulgas omavahel eelkirjeldatud ettevõttele aastas maksude deklareerimisele ja maksmisele kuluvat aega ning maksukoormust arvestatuna ettevõtte poolt tasutavate maksude suhtena selle ettevõtte kasumisse enne kõiki ettevõtte poolt tasutavaid makse.

Uuringu täisversiooni vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles