Koppel: ELi abipakett probleemi ei kaota

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis elab üle saja eri rahvuse esindaja
Eestis elab üle saja eri rahvuse esindaja Foto: Peeter Langovits

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul ei lahenda Euroopa Liidu uus 500 miljardi eurone abipakett tegelikult probleemi.

«Kui mõelda selliste meetmete vajalikkusse, siis seisus, kus nn rikkasse läänemaailma kuuluvad riigid on üksi ja mitmekesi tiksumas maksejõuetuse poole, on drastilised meetmed arusaadavad. Samas, kui probleemi olemust laiemalt vaadata, siis mida tehakse? Võla poolt tekitatavat probleemi lahendatakse täiendava võlaga või siis selle võla ühest kohast teise tõstmisega. Probleem jääb ning annab endast peagi «uuel ja huvitaval» kujul taas märku,» kirjutas Koppel kommentaaris E24-le.

Strateegi sõnul suurendab abipakett ilmselt tsentraliseeritust. «Euro kui ühisraha peamine probleem oli ja on selles, et kohalike poliitikute «vallatuste» üle puudus tsentraalne kontroll ning poliitikud eelistasid pigem lubada kohalikule valijale taevamannat ning siis selle ostmiseks laenu võtta, kui täita mingeid kaugemal asuva Euroopa Keskpanga reegleid. See saab ilmselt muutuma ning Euroopa Liidu riigid peavad loobuma taas mingist osast oma suveräänsusest,» kirjutas Koppel.

Summa suuruse kohta märkis ta, et kui eelmisel nädalal sai oodatud seda, et Euroopa Keskpank võiks lõpuks ometi raske kahurväe välja tuua, siis nädalavahetusel kokku lepitu meenutab juba keskmise suurusega tuumarelva kasutamist. «Praeguse paketiga mindi turgude hirmudest ette ning edastati signaal, et vajaduse korral ollakse valmis tegema ka väga suurt pauku. Kui 110 miljardit eurot ei kõlvanud, siis kuidas oleks 500 miljardi euroga?!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles