Valijad karistasid Merkelit Kreeka laenu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel: 
«Mis ühes liikmesriigis juhtub, mõjutab kõiki teisi.»
Angela Merkel: «Mis ühes liikmesriigis juhtub, mõjutab kõiki teisi.» Foto: Pm

Saksa kantslerit Angela Merkelit tabas hävitav kaotus tähtsatel kohalikel valimistel, mis andsid valijatele esimese võimaluse väljendada oma viha tema otsuse peale kreeklastele raha laenata.

Õhtuse seisuga olid Nordrhein-Westfaleni liidumaa valimisi võitmas sotsiaaldemokraadid (SPD) ja rohelised, kel oli edumaa Merkeli juhitud kristlike demokraatide (CDU) ja vabade demokraatide ees.

Telekanalite ARD ja ZDF andmetel oli CDU ja SPD seis küll tasavägine, kuid sotsiaaldemokraadid olid kindlustamas endale enamust liidumaa pealinnas Düsseldorfis – seda just tänu nende liitlaste roheliste tulevale esinemisele.

Selle tulemusena kaotab Merkeli valitsus enamuse Saksa parlamendi ülemkojas Bundesratis, mis omakorda sunnib valitsust ilmselt hülgama maksukärbete plaani – mida aga ülejäänud Euroopa Liit on igatsusega oodanud, lootes sellelt turgutust eurotooni majandusele.

Samuti saavad hoobi Saksa tervishoiureformid ja plaanid pikendada tuumaelektrijaamade kasutusaega, kuna sotsiaaldemokraatidele ja rohelistele on mõlemad kavad vastukarva.

Nagu näib, maksis valitsuspartei kallist hinda selle eest, et andis rahva vastuseisule vaatamata oma hääle 22,4 miljardi euro suuruse laenu andmiseks Kreeka valitsusele.

Merkelit süüdistati muuhulgas ka laenuotsusega viivitamises, kartes negatiivset mõju Nordrhein-Westfaleni valimistulemustele.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles