Troikas adutakse Portugali teist abipaketti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali lipp
Portugali lipp Foto: SCANPIX

Mitmed ametnikud nii Lissabonis kui Brüsselis usuvad, et Portugal haarab abipaketi lõppedes kinni õlekõrrest, millest Iirimaa keeldus – Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) lühiajalisest krediidiliinist. Troikas levib aga arusaam, et «preventiivsest programmist» ei piisaks.

Portugali konstitutsioonikohus on ridamisi tühistanud tähtsaid eelarvemeetmeid, lisaks ootavad Portugali praeguse paketi lõppedes väga suured võlakirjamaksed. Seetõttu on paljude troika (EL, EKP ja IMF) ametnike arvates üha tõenäolisem, et tulemas on teine abipakett.

«Siin tuleb vahet teha: üks asi on varbaga vett katsuda ja teatud määral turule pääseda, teine asi on teha tegemist väga suurte refinantseerimisvajadustega,» ütles Financial Timesile üks kõrge troika ametnik. «Kas te arvate, et pärast seda kui riiklikud laenuasutused nii suure hulga Portugali võlga enda kanda võtsid – et erasektor tahab selle kõik tagasi võtta?»

Skeptilised on ka reitinguagentuurid, mis erinevalt Iirimaast keelduvad Portugalile investeerimisjärgu reitingut tagastamast. Standard & Poor’s on andnud Portugalile negatiivse väljavaate. Fitch teatas sel nädalal, et konstitutsioonikohtu vastakad otsused võivad «panna kahtluse alla Portugali kvalifitseerumise peventiivse krediidiliini jaoks».

Seda ebakindlust peegeldavad ka Portugali laenukulud. Erinevalt Iirimaast, mille 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused on langenud 3,5 protsendile, on Portugali omad ikka veel valusal ligi 6 protsendi tasemel.

Läinud nädalal kirjutas IMF oma kvartaliaruandes, et Portugali «tee tagasi [laenu]turgudele on nüüd läinud kitsaks».

Lissaboni tõehetked on kätte jõudmas. Tuleval nädalal hääletab parlament lõplikult 2014. aasta karmi kasinuseelarve üle. Oodata on küll jaatavat otsust, kuid ilmselt saadab kas president Aníbal Cavaco Silva või opositsioon mitmed meetmed taas konstitutsioonikohtusse.

Arvatavasti hääletab kohus maha umbkaudu 1,4 miljardi euro ulatuses kärpemeetmeid – kolmandiku plaanitust. «Kahtlemata on kõik väga lahtine,» ütles üks teine kõrge troika ametnik. «Meil on vaim valmis mõlema jaoks,» lisas ta, pidades silmas krediidiliini ja pesuehtsat paketti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles