Eesti Energia pakub kõrgemat hinda

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi börsi tulevikutehingute järgi otsustades peaks elektrienergia hind olema tuleval aastal tänavusest madalam, küsib Eesti Energia oma fikseeritud hinnaga pakkumistes suuremat tasu kui aasta tagasi.

Aastase pakkumise hind on 0,15 senti kallim kui mullu, samas on odavnenud pikemaajalised pakkumised. Selliste hinnapakkumiste järgi otsustades püüab Eesti Energia ilmselt mullu aastase lepingu sõlminud inimestele vaikselt senisest kallimat hinda pakkuda või siduda neid pikema lepinguga.

Kuigi eraisikud võivad elektrilepingu igal ajal trahvita katkestada, teevad seda väga vähesed. Eleringi andmeil vahetas novembris elektrimüüjat vaid 2784 inimest – seda on vähem kui protsent kõigist lepinguomanikest.

Saab ka soodsamalt

Eesti Energia tootedivisjoni direktor Karla Agan märkis, et firma võib kliendile teha kuni pool senti odavama pakkumise. See sõltub tarbimisest, aga ka arvete maksmise korrapärasusest.

Samamoodi käituvad kõik elektrimüüjad, kelle pakkumised võivad olla avalikust hinnakirjast soodsamad. Samas näitab mitme majaomaniku kogemus, et elektrimüüjad ei ole just ülemäära agarad pakkumisi tegema ega eraisikutest kliente püüdma. Nii ongi enamik inimesi Eesti Energia hinnakujunduse meelevallas.

Eraisik saab elektritarbijat vahetada kord kuus. Kui tähtajaline leping lõpeb 31. detsembril, siis on võimalik seda pikendada või valida uus müüja, kelle pakkumine on meelepärasem. Eesti Energia klientidel on aega pikendamispakkumuse vastuvõtmiseks 10. detsembrini. Kui klient talle tehtud pikendamisettepanekule ei reageeri, siis pikeneb leping automaatselt veel aastaks firma pakutud tingimustel.

Hinnavõrdlusportaali energiaturg.ee andmeil lõpeb sel aastal umbes 250 000 tähtajalist elektrilepingut, mis sõlmiti mullu üheks aastaks. Kui inimene tahab aga lepingut katkestada, et valida uus müüja, tasub tähele panna, et leping tuleb üles öelda hiljemalt kuu aega enne ehk 30. novembril.

Elektrumil on see etteteatamise aeg lühem – 21 päeva –, kuid paraku on nende osakaal kodutarbijate turul väike.

Kui inimene on sõlminud tähtajatu lepingu, ei pea ta selle pärast muretsema. «Suurem osa 220 Energia klientidest on tähtajatute börsipakettide kasutajad, kes on leidnud Eesti turu odavaima börsimarginaali ning selle otsusega 2013. aastal turu avamisel ka võitnud elektrihinnas,» lausus 220 Energia juht Marko Allikson.

Eesti Energia soovitab esimese valikuna klientidele fikseeritud hinnaga lepingut, põhjendades, et soovib pakkuda klientidele stabiilsust, lihtsat ja arusaadavat teenust ning kulude reguleerimist.

Kõik turuosalised eeldavad, et elektribörsil ei ole oodata suuri hinnahüppeid. Pigem liigub hind lähiaastail praegusel tasemel – keskmiselt 45 eurot megavatt-tunni eest. Lühiajaliste lepingute kõrgem hind viitab ilmselt kasumijahile.

«Elektri jaehind ei sõltu ainul­t tulevikutehingute hinnast, väga olulised hinna mõjutajad on konkurentide tegevus, konkreetse kliendi tarbimismaht ja -graafik ning turuolukord. Seetõttu ei saa elektri jaehindasid ainult tulevikutehingute hindade alusel võrrelda,» kommenteeris Agan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles