Ekspert: uut fosforiidiuuringut oleks vaja

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Nemliheri meelest oleks tarvis uuendada andmeid meie fosforiidimaardlate kohta.
Jüri Nemliheri meelest oleks tarvis uuendada andmeid meie fosforiidimaardlate kohta. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Geoloog Jüri Nemliheri arvamuse kohaselt pole mingit mõtet Eestis fosforiiti toota, kuna mujal maailmas saab seda teha oluliselt odavamalt. Teisest küljest mõistab ta hukka keskkonnaministri vastuseisu üldgeoloogilistele uurimistöödele.

Nemliher toob välja, et Nõukogude Liidu ajal viidi läbi suuremahuline Toolse, Aseri ja Rakvere maardlate uuring kuid sellest uuringust allesjäänud puursüdamiku säilitamistingimused on olnud sellised, et praktiliselt igasugune kasutatav materjal Kallavere kihistu fosforiidi kohta on hävinenud.

Seetõttu ei hinda ta ka eriti kõrgelt keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse vastuseisu uuringute teostamisele «Kui istuv minister arvab, et oma «sirgeseljalisusega» teenib ta eelseisvatel valimistel hääli, siis arvan, et ta eksib ja teeb ennast lihtsalt naeruväärseks,» lausub Nemliher.

Geoloogi sõnul oleks just uut uuringut tarvis. «Uue puursüdamiku väljapuurimises pole midagi halba, ohtlikku ega taunimisväärset. Seda mõistagi juhul, kui tööd saavad tehtud korralikult, elik silmas pidades meie riigis kehtivat vastavat seadusandlust,» väidab Nemliher. «Kui erafirma tahab toota oma kulu ja kirjadega informatsiooni meie maapõue kohta, siis maksumaksja peaks selle üle rõõmustama, saati, et vähemalt osa sellest infost peab seaduse järgi avalikuks saama,» lisab ta.

Esmaspäevane Postimees kirjutas Viru Keemia Grupi soovist saada fosforiidi puurimise luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles