Hiina varastab väga palju kala

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kalalaevad püüavad kala seadusevastaselt. Foto on illustratiivne.
Hiina kalalaevad püüavad kala seadusevastaselt. Foto on illustratiivne. Foto: Raigo Pajula

Hiinas liigub väljaspool raamatupidamist igasugust kraami, sealhulgas massiliselt kala – seda nii naabrite, Aafrika riikide kui rahvusvahelise keskkonnaseire meelehärmiks.

Käesoleva aasta esimese kolme kvartaliga on Lõuna-Korea võimud arreteerinud või karistanud 266 Hiina kalalaeva, mis seadusevastaselt nende vetes püüki on harrastanud.  

Seejuures pole 2013. aasta mingi erand. Nagu vahendab Bloomberg Businessweek, on viimase kümnendi jooksul Lõuna-Korea vetes kinni peetud 4600 ilma loata tegutsenud Hiina kalalaeva.

Salapüük on aga üüratu. Samal ajal kui Hiina regulaarselt esitab ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioonile (FAO) ülespuhutud andmeid kodumaise kalapüügi kohta, varjatakse avalikkuse eest lõviosa kaugetel vetel seilavate Hiina aluste noosist.

Nagu nähtub Briti Columbia Ülikooli uurimusest, püüdsid võõrastes vetes tegutsevad Hiina laevad vahemikus 2000-2011 keskmiselt 4,6 miljonit tonni kala aastas, koguväärtusega 12 miljardit dollarit. Antud arvud sisaldavad 3,1 miljonit tonni kala, mis on püütud Aafrika ranniku lähistelt ja millest 80 protsenti jäeti ametlikult kajastamata.

Analüütikute andmetel on Hiina riik kalanduse doteerimise poolest maailmas teisel kohal, kusjuures toetused puudutavad ka kalapüüki kaugetes vetes. Aastaks 2015 kavatseb Hiina kasvatada oma kaugpüügilaevastiku praeguse 2000 juurest 2300 aluse peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles