Analüütik: ebavõrdsus kajastub tulevikus ka pensionides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Võrk
Andres Võrk Foto: Peeter Langovits

Praxise analüütik Andres Võrk rõhutas Eesti pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse arutelul, et seni on pööratud vähe tähelepanu asjaolule, et tulevikus on pensionäride vahel ebavõrdust tänasest oluliselt rohkem.

Seletus sellele on lihtne, sest pensionisammaste süsteemi loomisega on pensioni suurus paljuski sõltuv sellest, kui palju teenib inimene enne pensionile jäämist, vahendas ERRi uudisteportaal.

«Kui praegu on pensionid suhteliselt sarnased inimestel, kes jäävad pensionile, siis tänu reformidele kandub suur ebavõrdsus, mis täna on palkades, edasi ka pensionikindlustussüsteemi,» rääkis analüütik.

Tänane olukord, et sotsiaalmaksust ei jagu I samba sissemakseteks, on Võrgu hinnangul pigem raamatupidamislik probleem, sest kulusid saab katta ka muude maksutulude arvelt. Praegune puudujääk suurusjärgus 1 protsenti SKT-st on suuresti tingitud ka siiretest II sambasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles