Ideed, kuidas ebameeldivat kontorikeskkonda natukenegi õdusamaks muuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontoristressi vähendamiseks piisab juba oma laua koristamisest. Pilt on illustratiivne.
Kontoristressi vähendamiseks piisab juba oma laua koristamisest. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Paljud inimesed peavad oma päevi veetma töökohal, mis neis stressi tekitab. Jutt ei käi igapäevastest tööülesannetest, vaid pigem füüsilisest keskkonnast nagu segamini töökohast, valjuhäälsetest kolleegidest, mööbli valest paigutusest või pidevalt üle õla piiluvast ülemusest.  Kõik need faktorid võivad mõjutada töötulemusi ning tekitada asjatut stressi.

Sisekujundaja ja värviterapeut Sherry Burton Ways ütleb Forbesis, et enamiku kontorite kujundus ei ole inspireeriv ning seetõttu loovad nad juba oma olemusega väheinspireeritud ja stressis töötajaid. Näiteks on kontor väga segamini. Sellises keskkonnas viibimine aga tekitab paljudes inimestes ärevust, rääkimata sellest, et töötajad kulutavad segamini kontoris liigselt aega asjade otsimisele.

Siin on mõned ideed, kuidas saad ise oma kontoris asju natuke parandada:

Lisa mõned isiklikud asjad. Kui töökoht tekitab sinus stressi, võib abi olla sellest, kui paned oma töölauale mõned isiklikud asjad. Need võivad olla fotod, inspireeriv kunstiteos, raamatud, isiklik lamp jne.

Hoia oma töökoht korras. Segadus tekitab stressi. Väga paljudel inimestel on raske keskenduda tööülesannetele, kui nende töölaud on mattunud paberite, visiitkaartide, vanade ajakirjade ja ajalehtede alla. Sama on e-kirjade postkastiga – kui seal on tuhandeid kirju, tekitab see ärevust.

Õpi segajatega hakkama saama. Võib-olla on sinu töökaaslastel komme pidevalt su töölaua juurest läbi astuda? Või istud sa lifti kõrval. Või on sinu kontoril väga suured aknad. Spetsialistid soovitavad leida viisid, kuidas nende segajatega toime tulla, sest see vähendab oluliselt stressi taset.

Kohane muutustega. Enamasti teevad muudatused inimesi ärevaks ning sellepärast oleks mõtet õppida, kuidas muutustega kiiresti leppida.

Paiguta lähedusse mõni toataim. Taimede lisamine kontorisse mitte ainult ei muuda keskkonda ilusamaks, vaid vähendab stressi ning parandab ruumi sisekliimat. Rääkimata positiivsetest tunnetest, mida taimed tekitavad.

Ole ise hea suhtleja. Üks kontoristressi suurimaid tekitajaid on inimeste vilets suhtlemisoskus. Sellepärast arenda enda suhtlemisoskust ja tee kõik endast olenev, et ise mitte suhtlemisprobleeme suurendada. Kui sind ajab närvi töökaaslane, kes räägib liiga valjusti telefoniga või ülemus, kes pidevalt üle sinu õla vaatab, leia viis, kuidas nendega probleemidest rääkida. Kui nad teavad, et nende käitumine tekitab stressi, siis võib-olla on nad nõus seda muutma.

Tee mõned võimlemisharjutused. Lase vaikset muusikat, tee mõned venitusharjutused või kõnni natuke mööda kontorit – loomulikult, kui need tegevused on lubatud ning ei häiri teisi.

Muuda kontori kujundust. Mõnikord võib mööblipaigutus olla äärmiselt stressi tekitav ning inimeste heaolu paraneb juba sellega, kui lauad ümber tõsta.

Muuda värve. Alati ei pruugi me taibatagi, et kontori valgustus, värvitoonid ja kaunistused on need, mis meid pidevalt ärritavad. Kui võimalik, proovi neid muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles