Merkel: NSA skandaal «paneb kaubandusleppe proovile»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Angela Merkel hoiatas eile, et NSA nuhkimisskandaal pingestab USA-ELi kaubandusleppe läbirääkimisi – Saksa kantsleri seni selgeim märguanne, et afäär avaldab mõju majandussidemetele.

Merkel ütles Saksa parlamendi ees, et Washington peaks «selgitama» oma väidetavat lausjärelevalvet ja «panema taas aluse atlandiülesele usaldusele», vahendab Financial Times.

Kantsler väljendus skandaali suhtes teravamalt kui kunagi varem, öeldes: «Suhted USAga ja atlandiülese vabakaubandusleppe läbirääkimised pannakse praegu kahtlemata proovile, võttes arvesse süüdistusi, et USA on kogunud miljonite bittide kaupa andmeid.»

Endise NSA töövõtja Edward Snowdeni paljastused on põhjustanud Saksamaal paksu pahameelt – eriti pärast avaldusi Merkeli mobiiltelefoni väidetava pealtkuulamise kohta tervelt kümne aasta jooksul.

Merkeli sõnavõtt kinnitab Financial Timesi varasemaid väiteid, et Berliin seostab otseselt nuhkimisskandaali ja kaubanduskõnelusi.

Kantsleri isiklik seisukoht näib seejuures karmistuvat. Oktoobrikuisel ELi tippkohtumisel distantseerus ta europarlamendi sakslasest (ja sotsdemokraadist) presidendi Martin Schulzi ettepanekust, et atlandiülesed kaubanduskõnelused tuleks panna ootele, kuni andmekaitse asjad läbi on arutatud. Merkel ütles tookord, et nimetatud kaks küsimust ei ole omavahel seotud. Eile tõmbas kantsler aga selge paralleeli kaubanduse ja NSA küsimuse vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles