Ettepanek Šveitsis: palk igaühele, lihtsalt niisama

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsis soovitakse kuupalka igale kodanikule.
Šveitsis soovitakse kuupalka igale kodanikule. Foto: Reuters / Scanpix

Hiljuti valas isekallutaja Šveitsi parlamendi ette Bernis kaheksa miljonit münti – iga kodaniku kohta ühe – reklaamimaks eriskummalist sotsiaalpoliitilist sammu, mis selles väikeses ja rikkas riigis isegi õnnestuda võib. 

Nimelt toodi koos müntidega kohale ka 125 000 allkirja, millest piisab referendumi käivitamiseks. Seekordne teema oleks kuupalk igale kodanikule – lihtsalt niisama ja ilma igasuguste tingimusteta.

Nagu vahendab New York Times, saaks vastavalt ettepanekule valitsuselt igakuise rahaülekande iga inimene Šveitsis, olgu ta siis rikas või vaene, töökas või laisk, vana või noor. Vaesus kaoks.

Üks ürituse eestvedajaid on saksa juurtega kunstnik Enno Schmidt, kes ideed ka ise alguses hullumeelseks pidas, kui keegi seda talle tutvustas. Enam mitte.

«Ärge mõelge enda vaid teiste peale, ütlen ma inimestele,» ütles Schmidt NYT reporterile. «Mida sa selle sissetulekuga teeksid? Kuidas oleks, kui sa kannaksid hoolt mõne lapse, mõne vanuri eest?»

Aktivistide hinnangul oleks üleüldisel sissetulekul mitu kasutegurit. Töötutele ja «vaeghõivatutele» kingitaks niiviisi veidi väärikust ja turvatunnet. Ühtlasi vabaneks palju loovust ja ettevõtlikkust: Šveitsi töölised tunnetaksid võimalust pidada ameteid, mis neile tegelikult meeldivad, ega peaks lihtsalt elatist teenima.

NYT andmetel on igamehepalga idee Euroopas ka laiemalt levima hakanud, muuhulgas vesteldavat sellest sageli Berliini eliidi kokteilipidudel. Analoogilisi plaane peetakse ka kriisist räsitud Küprosel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles