Kuus ideed kodus töötamise paremaks korraldamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus töötades peaks korrektselt riietuma ja sisse seadma nö tööala. Pilt on illustratiivne.
Kodus töötades peaks korrektselt riietuma ja sisse seadma nö tööala. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Paljud inimesed unistavad kodus töötamist, kujutledes seda täieliku vabadusena teha mis hing ihaldab. Tegelikkus aga pole sugugi see – su ülemus ja töökaaslased võivad arvata, et sa kodus niisama luuslanki lööd, sinult võidakse eeldada pidevat töötamist või vajud sa töökaaslaste jaoks täielikku unustusse.

Inc.com jagab nõuandeid, kuidas kodus töötaja saaks olla võimalikult produktiivne ning samal ajal mitte kaotada sidet kontoris töötavate kaaslastega:

Pea kinni samadest rutiinidest. Ärka samal ajal nagu siis kui kontoris tööl käisid. Riietu korralikult ja ära istu hommikumantlis arvuti taha. Juba tavapäraste töölemineku rutiinide sama hoidmine fokusseerib sind eelseisvale tööle, rääkimata sellest, et nii oled valmis ka ootamatuks videokõneks.

Tõsi, mõte kauem magamisest võib olla äärmiselt ahvatlev, kuid hilisem ärkamine võib terve sinu päeva segi lüüa ning kokkuvõtteks jõuad vähem ära teha kui tavapäraselt ajal alustades.

Loo endale töötegemise koht. Hea, kui see oleks eraldi tuba. Samas piisab ka lihtsalt töölauast, kuid oluline, et seda määratletaks kui töötegemise kohta. Diivanil lösutades töötades võib olla väga suur kiusatus hoopis televiisoripulti näppima hakata.

Ka pereliikmetele tuleb selgitada kodus töötamise olemust ning nad peaksid teadma, et kui oled „tööl“, siis ei tohi sind segada.  

Ära lase kodutöödel peale tungida. Tundub väga lihtne möödaminnes tube koristada, pesumasinat käima panna või töökõnet oodates laste mänguasju kokku koristada. Enne kui sa märgatagi jõuad, on möödunud mitu tundi ning oled oma päevaga ummikus. Sellepärast tasub kodutöödesse suhtuda otsustavalt – mitte midagi neist ei tee enne kui sinu tööasjad on tehtud.

Anna teistele teada, et sa töötad. Sõpradele ja pereliikmetele võib sinu kodus töötamisest jääda mulje, et kuna sa pole kontoris, siis sa ei töötagi. Nad võivad sulle suvalisel ajal helistada, külla tulla, lõunale kutsuda või võivad pereliikmed eeldada, et kuna sa oled nagunii päev läbi kodus, siis teed ka sujuvalt ära kodused tööd. Sellepärast tuleb neile selgitada kodus töötamise olemust.

Kasuta tehnoloogiat targalt. Tehnoloogia abil on lihtne töökaaslastega kontaktis olla, kasutades näiteks erinevaid videokõnede võimalusi. Kodus töötamine ei tähenda sugugi seda, et peaksid olema töökaaslastest eraldatud.

Ole olemas. Sisuliselt tähendab see seda, et töökaaslased peaksid sinuga arvestama. Suhtle nendega aktiivselt, sest kui sa seda ei tee, võidakse sind unustada või arvab juhtkond, et sa ei tee piisavalt tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles