General Electricu juht kaitses pankureid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Electricu juht Jeffrey Immelt.
General Electricu juht Jeffrey Immelt. Foto: Reuters / Scanpix

General Electricu tegevjuht Jeffrey Immelt kritiseeris eile Goldman Sachsi ja kogu pangandussektori populistlikke tagakiusajaid – juba teine tuntud ärimees, kes sel nädalal Wall Streeti kaitseks välja astus.

«Finantsteenuste tööstus on selle maa jaoks väga oluline majandusharu,» ütles Immelt. «Goldman Sachs on GE kauaaegne partner. Me usaldame neid. Mis meisse puutub, on nad teinud oma tööd väga hästi… Wall Streeti needmine Ameerika majandusele küll kasuks ei tule.»

Immelt on varem teravalt kritiseerinud Ameerika ärikultuuri allakäiku ja väitnud, et tema põlvkond juhte muutus «õelateks ja ahneteks» ning kahjustas seeläbi USA majandust.

Eile ühel New Yorgis korraldatud üritusel esinedes pidas ta siiski vajalikuks pangandussektorit pigem toetama asuda. «Inimesed peaksid oma retoorikat finantsasutuste aadressil vaiksemaks võtma, lõpetama selle populismi ning käituma nagu täiskasvanud,» ütles ta.

«Viimane asi, mida see maailm praegu vajab, on see, et meie siin USAs oma toiduküna ümber kakleksime. Mõeldes selle peale, mis Euroopas praegu sünnib, peaksime me pakkuma turvalist varjupaika. Ning selleks vajame me tasakaalukaid ja tugevaid juhte,» lisas ta.

Läinud nädalavahetusel üllatas nii investoreid kui analüütikuid ka teine staažikas Wall Streeti kriitik Warren Buffett, kes samuti jõuliselt Goldman Sachsi kaitseks välja astus. USA finantsregulaatorid süüdistavad nimelt Goldmani klientidelt raha väljapetmises.

Investeerimisguru ütles, et tema «ei pea Goldmani peale selle pärast vimma, et nad finantsjärelevalve süüdistusterahe alla on sattunud», ning lisas, et on rahul oma 5 miljardi dollarilise investeeringuga Goldmanis.

Need toetusavaldused kahelt prominentselt ärijuhilt tulevad ajal, mil USA finantsteenuste tööstuse olukord on hapravõitu. Neid ähvardab terve rida ulatuslikke reforme, mis on mõeldud ohjeldamaks riskivõtmist ning avardamaks regulaatorite võimalusi neid luubi all hoida.
Eile võttis USA senat nende vastuoluliste reformide esimese paketi suure häälteenamusega vastu.
GE on ka ise range järelevalve all olnud, pärast seda kui firma suuremõõtmeline finantsteenuste divisjon krediidikriisis kõvasti räsida sai. Omapoolse vastusena kärpis ettevõte laenuandmist ning suunas oma jõupingutused taas rohkem tööstustoodangule.

Immelt väljendas kahtlust, et USA võiks täita Barack Obama eesmärgi eksporti viie aastaga kahekordistada. Samas möönis ta, et eesmärk on iseenesest üllas ning julgustas administratsiooni energiapoliitika kallal tõsiselt tööd tegema.

Kongressis arutusel oleva finantsreformi kohta ütles Immelt, et ta pooldab tugeva tarbijakaitse agentuuri loomist, mida koordineeriksid rahvusvahelised finantsreeglid ja USA keskpanga juhitud ühtne regulatiivne süsteem.

Ühtlasi soovitas ta pankadel tungivalt oma palgapoliitika kontrolli alla võtta, kuid andis tugevasti näppude pihta neile, kes ettevõtete juhte kergekäeliselt kritiseerima kipuvad. «Kui Dow Jonesi indeks oleks täna 24 000, oleksite te meist kindlasti kõvasti rohkem sisse võetud,» teravmeelitses ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles