Hispaania lahkub pankade abiprogrammist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp.
Hispaania lipp. Foto: SCANPIX

Hispaania otsustas neljapäeval võtta Iirimaast eeskuju ja lahkuda pankade abiprogrammist, ilma et vajaks erakorralist laenuvõimalust, ütlesid eurotsooni rahandusministrid.

«Me toetame täielikult Hispaania otsust mitte taotleda ESM-i [Euroopa Stabiilsusmehhanism] jätkuvat finantsabi pärast programmist lahkumist 2014. aasta jaanuaris,» seisis Brüsselis kohtunud ministrite avalduses.

Oma avalduses kannustasid ministrid Hispaaniat «säilitama reformihoogu», et leida muu hulgas lahendus kõrgele tööpuudusele ning endistviisi suurele erasektori laenukoormusele ja välisvõlale.

Hispaania soostus 2012. aasta juulis oma pankade päästmiseks 40 miljardi euro suuruse abipaketiga, kuid sarnaselt Iirimaaga seisis valiku ees, kas taotleda tuge Euroopa Stabiilsusmehhanismist, mis loodi võlakriisis valitsuste jaoks.

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Olli Rehn ütles pressikonverentsil, et Hispaania rahaturg on stabiliseerunud, pankade likviidsus paranenud ja hoiused kasvamas. Tema sõnul on võtmetähtsusega Hispaania kohaliku tähtsusega laenuandjate ümberkorraldamine.

Eelmisel nädalal sai Iirimaa 85 miljardi euro suuruse abipaketi viimase laenumakse. Iirimaa on esimene euroala riik, mis väljub abiprogrammist.

Kreeka, Portugal ja Küpros jätkavad seni abiprogrammiga.

Eurotsooni rahandusministrid jätkavad reedel arutelusid selle üle, millistel tingimustel saab maksumaksja raha ESMi suunata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles