Galerii: Soome ettevõtja plaanib 5 minutiga Tallinnast Helsingisse viivat magnetsüstikut

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noor Soome ettevõtja Niko Ståhlberg tutvustas eile TTÜs toimunud ConnectBaltica konverentsil projekti, mille abil oleks võimalik kuni 1600 km/h liikuva magnetsüstikuga sõita Helsingi ja Tallinna vahel vähem kui 5 minutiga.

Ettevõtte Astronomic plaanitava projekti järgi sõidaks süstikrong spetsiaalses veealuses tunnelis. Tunnel oleks loodud ülitugevatest nanomaterjalidest ning hõljuks teatud sügavusel veepinna all.

Süsteemi ohutus peaks olema tagatud sensoritega, mis tuvastavad, kui tunnel on viga saanud või seda ähvardab mingi oht. Tunneli külge monteeritud elektrigeneraatorid lubaks Ståhlbergi sõnul katta kogu süsteemi energiavajaduse ja rohkemgi – võimalik oleks ka ülejäänud energia müük.

Süstik ise oleks loodud tselluloosi baasil valmistatud ülitugevast materjalist.

Kokku läheks uudne transpordiprojekt noore ettevõtja sõnul maksma 400 miljonit – 500 miljonit eurot.

Ståhlberg tunnistas E24-le, et Astronomic´i tehnoloogial on palju sarnasusi Lõuna-Aafrika päritolu riskiettevõtja Elon Muski kavandatava Hyperloop projektiga, samas olevat tema jõudnud erinevate disainilahendusteni isegi varem – näiteks pastapliiatsile sarnaneva süstiku otsa teravuse suurendamisega edestas ta Paypali ja Tesla Motorsi asutajat, samuti olevat ta oma projektiga välja tulnud mõned päevad enne Muski.

Järgmise sammuna kavatseb ettevõtja luua süsteemist väiksema prototüübi, mida katsetada väiksemas veekogus, näiteks järves.

Noor Soome ettevõtja loodab projekti ellu viia lähema kümne aasta jooksul, tema sõnul on selle vastu mitu investorit ka juba huvi tundnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles