Euroraha küsimisel polnud lasteaiad Tallinna prioriteet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar Rännaku lasteaia avamisel
Tallinna linnapea Edgar Savisaar Rännaku lasteaia avamisel Foto: Mihkel Maripuu

Tallinn on korduvalt rõhutanud, et löögi lasteaedade rahastamisele andis masu tõttu kaotatud riiklik toetuskava «Igale lapsele lasteaiakoht». Teisalt on näiteks eurotoetuste taotlemisel Tallinn eelistanud lasteaedade asemel teistesse projektidesse investeerimist.

Siseministeeriumi kaudu jaotatava linnaliste piirkondade arendamise meetmest saavad euroliidu toetusi küsida suured linnad nagu Tallinn, Tartu, Pärnu, Kohtla-Järve ja Narva. Aastateks 2008-2013 ette nähtud 886 miljonist kroonist on praeguseks enamik jagatud.

Rahaeraldiste tabelist selgub, et lasteaedade ehitamiseks on raha taotlenud Tartu - 33 miljonit krooni Kummeli tänavale 120-kohalise lasteaia rajamiseks ja Narva - ligi 27 miljonit krooni Mõisa tänava lasteaia rekonstrueerimiseks.

Tallinna linn on toetust saanud lastekodust pärit noorte kodude (37,5 miljonit krooni), sotsiaalmajutusüksuste ehitamiseks (ligi 38 miljonit), samuti linnahalli ja kultuurikatla ümbruse planeeringule (18 miljonit) ning bussidele fooris eelise andmise süsteemi arendamiseks (24,5 miljonit krooni). Lasteaedade ehitamiseks raha küsitud polegi.

Linn tegi valiku

Tallinna linnakantselei välisprojektide osakonna juhataja Katrin Savomägi ütles, et euroraha taotlusel on väga ranged nõuded. Muuhulgas on täpselt kindlaks määratud rahasumma, milleks ja kui palju konkreetselt Tallinn saab raha küsida. Tallinna piirmäär on 188 miljonit krooni ja sellest pool peab olema kulutatud transpordi ja avaliku linnalise ruumi arendamiseks.

«Linnalt tuli soove metsikult, kõik huvid said kaardistatud ja peeti konsultatsioonid. Laste koha pealt seati prioriteediks perelähedase elukeskkonna arendus, mille raames ehitati korterid lastekodust pärit noortele,» rääkis Savomägi. Tema kinnitusel esitati küll ka paar lasteaiasoovi, ent need ei saanud heakskiitu.

Euroopa Liit on alustanud ka uue finantsperioodi ettevalmistamist ning Savomägi kinnitas, et seekord on Tallinna üks prioriteet tingimata lasteaiad ja üldhariduskoolid.

Linnaeelarvest on Tallinn aastatel 2005-2010 investeerinud munitsipaallasteaedadesse 476,9 miljonit krooni.

Mujal kümned lasteaiad

Ülejäänud kohalikud omavalitsused saavad investeeringuraha nn KOIT-kavast (kohaliku omavalitsuse investeeringutoetused), millest jagatakse kokku 2,25 miljardit krooni.

Uute lasteaedade ehitamiseks said sellest toetust Ardu, Jõhvi, Lohkva, Surju, Olustvere ja Haanja, rekonstrueerimiseks või remondiks on raha antud juba enam kui paarikümnele lasteaiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles