S&P langetas Prantsusmaa reitingut

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S&P reitingulangetus on juba kolmas, mis Prantsusmaad president François Hollande’i võimuloleku ajal tabab.
S&P reitingulangetus on juba kolmas, mis Prantsusmaad president François Hollande’i võimuloleku ajal tabab. Foto: SCANPIX

Standard & Poor's kukutas reedel Prantsusmaa krediidireitingu ühe pügala jagu AA peale, kritiseerides teravalt president François Hollande'i majanduspoliitikat.

«Me usume, et Prantsuse valitsuse maksu-, toomis-, teenuste- ja tööturureformid ei paranda oluliselt Prantsusmaa keskmise perspektiivi kasvuväljavaateid,» ütles S&P. «Mis veelgi enam: me usume, et madal majanduskasv pärsib valitsuse võimalusi vähendada riiklikke kulutusi.»

Nagu kirjutab Wall Street Journal, on Prantsusmaa konkurentsivõime allakäik viimastel nädalatel üha rohkem analüütikute fookuses, samal ajal kui uutest koondamistest teatavad nii väikesed kui suured ettevõtted.

Alates Hollande'i sotsialistliku valitsuse võimuletulekust 2012. aasta mais on tööstusministeerium pidanud tegelema 1075 ettevõtte probleemidega, kus töötab kokku 154 900 inimest.

Ministeeriumi pressiesindaja sõnutsi on 15 000 neist töökohtadest tänaseks juba kadunud.

Siiski sai valitsus S&P peale väga pahaseks. «Ma mõistan hukka osad hinnangutest, mis on minu meelest rängad, üleliia kriitilised ja ennekõike ebatäpsed. Me tegeleme Prantsusmaa remontimisega ja ma tean, et see võtab aega, aga me peaksime uskuma oma riiki,» ütles raadio vahendusel rahandusminister Pierre Moscovici.

S&P reitingulangetus on juba kolmas, mis Prantsusmaad Hollande’i võimuloleku ajal tabab. Kohalik meedia võttis meedet kui karmi kriitikat valitsuse aadressil. «S&P langetas François Hollande'i majanduspoliitika reitingut,» trükkis suurte tähtedega ajaleht Le Monde.

Läinud aastaga kasvatas valitsus Prantsuse maksukoormat ligi 30 miljardi euro võrra, kuid nõjatub ka tuleviku osas peamiselt maksukergitustele.

Nüüd on aga isegi väikeste maksukergituste ettepanekud 2014. aasta eelarvesse hakanud vallandama proteste, mistõttu kabinet sooritab ridamisi kannapöördeid. Samal ajal on tööpuudus jonnakalt 11 protsendi kandis.

Viimaste küsitluste valguses usub vaid 25 protsenti prantslastest, et Hollande suudab riigi probleemidega toime tulla.

AAA reitingu võttis S&P Prantsusmaalt ära 2012. aasta jaanuaris. Moody'selt on Prantsusmaal praegu negatiivse väljavaatega Aa1, Fitch hindab riigi maksevõimet AA+ peale, stabiilse väljavaatega.

Analüütikud aga jagavad S&P muret ning hoiatavad, et kui Prantsuse valitsus ei astu kiireid samme riigivõla vähendamiseks, võivad Prantsusmaa laenukulud teiste Euroopa riikide suhtes kasvama hakata.

«Järjekordne häirekell Prantsuse valitsusele,» ütles ING analüütik Julien Manceaux. «Me teame, et reformid hakkavad 2014. ja 2015. aastal vilja kandma, aga on juba liiga hilja. Hispaania ja Itaalia on juba 2011. aastast alates oma kurssi korrigeerinud.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles