Siim Kallas: mina sellest kirjast ei tea

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovolinik Siim Kallas.
Eurovolinik Siim Kallas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reedel VEB Fondi uurimiskomisjonis tunnistusi andmas käinud eurovolinik Siim Kallas polnud enda sõnul keskpangas toimunud suurvõltsimisest teadlik, kirjutab Äripäev.

Endist Eesti Panga presidenti Kallast seostatakse 1995. aastal keskpangas koostatud võltsitud andmeid sisaldanud kirjaga, mille abil sai Vene ettevõte TSL International Venemaa Välismajanduspanka külmutatud raha arvel alusetult kätte 32 miljonit dollarit.

Kallase allkiri seisab ühel varasemal dokumendil, mis kinnitab, et keskpanka on saabunud kiri Välismajanduspangast ja selles küsitakse Vene residentide nõuete kohta.

Kallas sõnas, et ta pidi keskpanga presidendina sissetulevad kirjad oma allkirjaga kinnitama: «Vaadake, see oli normaalne posti käsitlemise protsess. Täna ma ei kirjuta alla kõikidele paberitele, mis tulevad.»

Sellest kirjast sai alguse valeandmetega dokumendi koostamine Eesti Pangas. «Ma olen korduvalt öelnud, et mina sellest kirjast ei tea. Ma olin siis juba läinud Eesti Pangast, ma pole selle kirja koostamises ega sellega seotud asjades osalenud. Väide, et selle taga on nii laialdane konspiratsioon, kus ka mina osalesin, ei vasta tõele,» kinnitas Kallas.

Ühtlasi avaldas Kallas lootust, et riigikogu uurimiskomisjon suudab VEB Fondiga seonduvasse selguse tuua ja aastaid kestnud teema leiaks oma lõpu.

Uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra ütles, et Kallas oli tänuväärt allikas, kes selgitas, miks VEB Fond omal ajal loodi. «Mis puudutab valeandmetega kirja, siis selleks ongi varasemalt siin käinud 27 inimest, kelle käest seda küsida,» teatas Vakra.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles