Euroopa Komisjon valmistab ette uut otsetoetuste kärbet

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsetoetuste kärbe mõjutab ka piimandussektorit.
Otsetoetuste kärbe mõjutab ka piimandussektorit. Foto: Lauri Kulpsoo

Põllumajandusministeeriumi kinnitusel on Euroopa Komisjonil plaanis vähendada 2013. aastal esitatud toetustaotluste alusel makstavaid otsetoetusi 2,45 protsendi võrra.

Eestis kohaldub vähendus ühtse pindalatoetuse ja piimasektori eritoetuse summa sellele osale, mis ületab 2000 eurot, selgub PRIA novembri infokirjast.

Üle-euroopalise otsetoetuste vähendamise tingis 2014. aastaks EL põllumajanduseelarves prognoositud puudujääk, mille põhjustas liidu viimatine laienemine.

Esialgsete arvutuste kohaselt mõjutab otsetoetuste vähendamine Eestis umbes 5645 taotlejat ja PRIAl on võimalik ühtset pindalatoetust (ÜPT) ja piimasektori eritoetust (ERI) välja maksta planeeritust 2,02 miljoni euro võrra vähem.

ELi põllumajanduseelarves kaetakse otsetoetuste vähendamise abil kokku 902,9 miljoni euro suurune puudujääk.

Selle aasta 17. oktoobril jõustus Euroopa Komisjoni määrus, vähendamaks nimetatud otsetoetusi 4 protsendi võrra, kuid seoses täpsustunud eelarve täitmise hinnanguga on juba menetluses eelnõu, mis vähendab kärpe määra 2,45 protsendini.

Eelnõu on saadetud liikmesriikidele aruteluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles