Moody’s andis BP reitingule negatiivse väljavaate

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
British Petroleumi (BP) logo.
British Petroleumi (BP) logo. Foto: AP / Scanpix

Reitinguagentuur Moody's andis Briti naftafirmale BP Mehhiko lahe lekke tagajärgi silmas pidades negatiivse väljavaate.

Välistatud pole ka võimalus, et Moody's esimest korda enam kui kümne aasta jooksul BP reitingu üle vaatab.

Moody's kirjutas, et kuigi BP finantspositsioon on tänu heale ärikasumile ja sularahavoogudele tugev, millele on kaasa aidanud ka naftahindade tõus ja tänu millele neil ilmselt katastroofi kulude kinnimaksmiseks varud olemas on, «ei saa hetkel siiski välistada võimalust, et käivituda võivad stsenaariumid, mis ettevõtte Aa1 reitingule negatiivset survet võivad avaldada».

Kummatigi hakkasid BP aktsiad eile kergelt tõusma, kuna mõned analüütikud väitsid, et pärast 20. aprillil aset leidnud Deepwater Horizoni plahvatust pingutati aktsiate odavmüügiga siiski üle.

BP suutis eile peatada ühe kolmest merepõhjas tekkinud lekkest.

Samas voolab merre kõigele vaatamata hinnanguliselt 5000 barrelit naftat päevas. BP paigaldab hetkel merepõhja teraskupleid, mille abil nad lekkiva nafta kokku loodavad koguda.

BP reiting Moody'ses on tugevaim kui ühelgi teisel Londoni börsil noteeritud ettevõttel, ainsana pakub talle selles vallas konkurentsi nafta- ja gaasifirma Royal Dutch Shell.

Agentuur ei muutnud BP ka reitingut kõigi nende ärevate ja murelike aastate jooksul, mil firmat juhtis veel eelmine tegevjuht lord John Browne, kes astus tagasi aastal 2007.
Nii mõnedki analüütikud kaldusid eile siiski arvama, et spekulatsioonid selle kohta, kui palju katastroof ettevõttele maksma läheb, on suuresti liialdatud ja ülepaisutatud.

ING vanemanalüütik Jason Kenney ütles, et tema parima arusaamise järgi läheb õnnetus BP jaoks lõppkokkuvõttes maksma ligikaudu 6 miljardit dollarit, tuues võrdluseks, et firma turuväärtus on alates 20. aprillist langenud ümmarguselt 25 miljardit dollarit.

Eilse börsipäeva lõpuks olid BP aktsiad jõudnud tõusta 6,5 penni võrra ja maksid 565 penni.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles