Peterson: Ligi töötuskindlustusmakse argumendid pole pädevad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson. Foto: Anna Aurelia Minev / Sakala

Ametiühingute keskliidu juhi Peep Petersoni hinnangul pole rahandusminister Jürgen Ligi argumendid töötuskindlustusmakse määra alandamist mitte kooskõlastada pädevad ja ametiühingud on koos tööandjatega õiguskantsleri poole pöördunud.

Valitsus ei ole suuteline töövõimereformi, millega võiks kaasneda töötukassa koormuse tõus 2015. aastaks läbi viima, sest kõik tähtajad vastava eelnõu kooskõlastusringile saatmiseks on ammu möödas ja eelnõu ei ole isegi mitte valmimisstaadiumis, ütles Peterson BNS-ile.

Lisaks ei saa Petersoni hinnangul töötukindlustusmaksega katta eelarveaukusid. «Kindlasti töötukaassa ei suuda pensionimiinust kinni maksta ja selle tegemine tekitab uusi umbsõlmi. Meie soovitus on Ligil teha ära oma töö, siis saab riigi rahandus ka kunagi korda,» rääkis Peterson.

Ametiühingud on Petersoni sõnul väga kriitilised riigi rahanduse seisu suhtes, viidates riigikontrolli raportile.«Tegelikult on Ligil tegemata väga olulised reformid, mis tagaksid eelarve strukturaalse jätkusuutlikkuse. Sellest on riigikontroll väga pikalt kirjutanud,» lausus Peterson. Sellist asja võib vaadelda kui finantssegadust või peataolekut, et ei suudeta tagada jätkusuutlikust, tegemist on probleemide vaiba alla harjamisega, lisas ta.

Me oleme koos tööandjatega pöördunud õiguskantsleri poole küsimusega, et kas töötuskindlustusmakse määrade langetamata jätmine oleks vastavuses põhiseadusega, ütles Peterson ja lisas, et vaatab kuidas see seisukoht kujuneb.

Reedel jättis rahandusministeerium kooskõlastamata töötuskindlustumakse määrade alandamise ja tegi ettepaneku jääda kehtivate määrade juurde, põhjendades oma otsust töötukassa töömahu kasvu, riigi eelarvetasakaalu ja põhjalike analüüside puudumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles