Läti hülgas kodanike ettepaneku latt alles jätta

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti rahvusvaluuta säilitamise poolt andis oma allkirja 10 384 inimest.
Läti rahvusvaluuta säilitamise poolt andis oma allkirja 10 384 inimest. Foto: AFP / Scanpix

Läti seim lükkas eile tagasi kodanike kollektiivse ettepaneku säilitada latt kui rahvuslik valuuta.

Otsuse vastuvõtmisel viitasid rahvaesindajad õigusekspertide ning välisministeeriumi, justiitsministeeriumi, inimõiguste voliniku, seimi õiguskomisjoni ja teiste arvamustele.

Lati kui Läti rahvusvaluuta säilitamise poolt olid portaali manabalss.lv vahendusel andnud oma allkirjad 10 384 inimest, vahendab Dienas Bizness.

Kodanikud toonitasid oma avalduses, et eurole ülemineku tagajärgi ei ole piisavalt uuritud, toetus Euroopa ühisrahale on Lätis aga madal. Seepärast, leidsid kodanikud, tuleks eurole ülemineku tähtajad üle vaadata.

Varasemalt on antud initsiatiivi toetanud opositsiooniline Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS), mis on seisukohal, et tark oleks latid igaks juhuks alles hoida – selleks puhuks, kui euroala viie aasta pärast pea peale pööratakse ning lätlastel tekib tahtmine rahvusraha taas kasutusele võtta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles