Koda: maksumuudatused ei ole põhjalikult läbi mõeldud

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandus-ja tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.
Kaubandus-ja tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Foto: Peeter Langovits

Kaubandus- ja tööstuskoda soovib täna riigikogu rahanduskomisjoni istungil selgitada, et sel sügisel kavandatavad maksumuudatused ei ole põhjalikult läbi mõeldud,  suurendavad ebaproportsionaalselt ausate ettevõtjate halduskoormust ning toovad neile kaasa täiendavaid kulusid.

Lisaks juhib kaubanduskoda  tähelepanu sellele, et muudatused ei pruugi täita oma peamist eesmärki ehk muudatuste mõju riigieelarve tuludele võib jääda oodatust väiksemaks. Samuti ei ole koda veendunud, et muudatused aitavad kõige efektiivsemal viisil võidelda maksupettuste vastu.

Koda soovitab otsida lahendusi, mis ei avaldaks nende hinnangul nii negatiivset mõju ettevõtjatele ja ettevõtluskeskkonnale.

Võitluses maksupettuste vastu peaks riik kasutama pigem riskipõhist lähenemist ehk kehtestama täiendavaid meetmeid nendele ettevõtetele ja sektoritele, kus on suurem maksupettuste oht, mitte suurendama kõikide ettevõtete halduskoormust, märgib koda oma teates.

Ühe võimaliku lahendusena võiks koja hinnangul senisest enam tähelepanu pöörata kasutatud autode sektorile või kütusesektorile, kus maksuaugus suurus on maksuhalduri hinnangul vastavalt 20 ja 75 miljonit eurot.

Kaubanduskoda osaleb täna riigikogu rahanduskomisjoni istungil, kus päevakorras on ettevõtjates poleemikat tekitanud sõiduautode maksustamise ja vähemalt 1000-euroste arvete käibedeklaratsiooni lisal kajastamisega seotud küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles