Picasso maal püstitas oksjonirekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Picasso 1971. aastal
Pablo Picasso 1971. aastal Foto: AFP / Scanpix

Pablo Picasso võitis eile tagasi maailma kalleima kunstniku tiitli, nimelt müüdi tema teos New Yorgi oksjonil maha tervelt 106,5 miljoni dollari eest.

See on suurim summa, mis ühe kunstiteose eest iial oksjonil välja on käinud. Eelmine rekord suutis püsida purustamatuna vaid kolm kuud.

Maal «Akt roheliste lehtede ja büstiga» müüdi pärast intensiivset pakkumist Christie'si oksjonil maha üheksa minutiga. Ostja osales oksjonil telefonitsi ja tema nime oksjonikorraldaja avaldama ei soostunud.

1932. aastal maalitud portree, mis kujutab Picasso blondi armukest nimega Marie-Therese Walter, pärineb ühest Picasso kõige viljakamatest loomingulistest perioodidest. Edukalt müüdud töö tõi legendaarsele Hispaania kunstnikule tagasi tiitli, mille ta veebruaris kaotas Alberto Giacomettile, kelle skulptuur leidis omaniku 104,3 miljoni dollari eest.

Enne seda juhtis Picasso edetabelit maaliga «Garçon à la pipe», mis müüdi 2004. aasta maikuus maha 104,2 miljoni dollariga.

Fakt, et uus rekord püstitati niivõrd kiiresti, annab ühtlasi tunnistust sellest, et usaldus kunstituru vastu on jõudsasti tõusuteel. Sotheby's pidas aprillis oma seni suurima oksjoni Hong Kongis, kus nad on tegutsenud juba 37 aastat.

Christie's ütles, et Picasso teos oli selle impressionistidele ja kaasaegsele kunstile pühendatud õhtu «parim pala». Tooni andsid oksjonil USA ja Euroopa kollektsionäärid, kokku käis kunsti käest kätte 335,5 miljoni dollari väärtuses.

«Christie'si jaoks oli see unelmate õhtu. Samuti kunstituru jaoks tervikuna,» ütles Christie's Americasi esimees Marc Porter.

Picasso kontrastsetes sinistes ja rohelistes toonides maal oli Brody kollektsiooni pärl, mis on üks tähtsamaid kaasaegse kunsti erakogusid Ameerikas. Brody müüs eile kokku 27 teost, nende hulgas ka teisi Picasso maale ja Giacometti skulptuure, kokku 224,2 miljoni dollari väärtuses. See on suurim ühe omaniku poolt ühe õhtuga teenitud rahasumma Christie'si New Yorgi oksjonite ajaloos.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles