Uus idee värbamisel: unusta CVd ja kõigepealt testi inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjad kulutavad õigete inimeste otsimise peale väga palju aega.
Tööandjad kulutavad õigete inimeste otsimise peale väga palju aega. Foto: SCANPIX

Enamike ettevõtete värbamisprotsess näeb välja nii, et kõigepealt valitakse välja sobivad CVd, siis tehakse kandidaatidega intervjuud ning kõige paljulubavamaid kandidaate testitakse. HBR soovitab aga käituda sootuks vastupidiselt ja kõigepealt inimesi testida.

Selline asjade järjekord peaks näiteks teenindus-, jaemüügi- ja turvafirmadel aitama värbamiskulusid kokku hoida ning lühendaks protsessi ka ajaliselt. Ehk et soovitav oleks lasta tööle soovijatel kõigepealt täita veebipõhine test ning selle põhjal värbamisega edasi liikuda.

Miks see variant parem oleks? Põhjuseid on mitmeid. Üks neist on see, et suur hulk inimesi – koguni ligi pooled - tuunivad oma CVd ilusamaks ehk et mustvalgel inimese kohta kirjas olev pole tihti tõde.

Oluline aspekt on ka see, et nõnda säästetakse märkimisväärselt juhtide aega. Näiteks üks Suurbritannia suur supermarketite kett hakkas hiljuti värbamisel kasutama internetis testi lahendamist ning alles selle tulemuste põhjal kutsuti inimesed töövestlusele. Tulemus oli see, et nii välja valitud inimesed olid paremini kvalifitseeritud ning kogu protsessis säästeti 73 000 tundi juhtide aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles