Majanduskomisjon ei toeta kohalike ja rändluskõnede hindade ühtlustamist

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: Raigo Pajula

Riigikogu majanduskomisjon ei toeta võimaliku hindade kallinemise tõttu Euroopa Komisjoni algatatud elektroonilise side ühtse turu paketti, mille üks olulisemaid ettepanekuid on sideteenuste rändlushindade ja kohalike hindade ühtlustamine.

«Eesti tarbijate jaoks ei muutu hind paremaks ja sideteenuste pakkujate jaoks ei muutu paremaks turule sisenemine. Kui ettevõtjate investeeringud on juba tehtud hetkel kehtivaid tingimusi arvestades, millest osa jõustuvad järgmise aasta suvel, siis on majanduskomisjonil keeruline Euroopa Komisjoni paketti toetada,» ütles majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas.

Euroopa Komisjon on uue elektroonilise side paketi jõustumiseks kavandanud tuleva aasta 1. juuli. Siis peaks kõnede hinnad, sõltumata sellest, kas helistada kodumaal või teha kõne teise riiki, hakkama maksma sama palju. Kohustuslik rändlushindade allapoole korrigeerimine toimuks alates 2016. aastast kui sideteenuse pakkujad, kes hindu ei ühtlustanud, peavad oma rändlus- ja koduteenuse hinnad lahti siduma. Samuti näeb pakett ette, et rändluses kõnedele vastamise tasu kaob 2014. aastal.

Kallase sõnul toetab majanduskomisjon eesmärki tugevdada Euroopa Liidu sideteenuse siseturgu, kuid konkreetsed väljapakutud meetmed võiksid Eesti tarbijatele tähendada hindade tõusu ja samuti halveneks olukord Eesti ettevõtjate jaoks. Majanduskomisjoni arvamus Euroopa Liidu asjade komisjonile Eesti seisukoha kujundamiseks on seega paketi suhtes kriitiline.

Euroopas Roam like at home nime all tuntud paketile on oma seisukoha, arvamuse või mõjude hinnangu andnud konkurentsiamet, tarbijakaitseamet, tehnilise järelevalve amet ja Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit.

Sideteenuste hinnad alanesid Statistikaameti andmetel näiteks septembris eelmise aasta septembriga võrreldes ligi kümnendiku, üldine inflatsiooni oli 2,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles