Eesti majandususaldus jätkas ka oktoobris paranemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Ove Maidla

Euroopa Komisjoni poolt avaldatud andmetel on Eesti majandususaldusindeks oktoobris pikaajalise keskmise ehk 100 punkti suhtes 103,4 punkti ja see on 1,1 punkti parem kui septembris.

Ka Euroopa Liidus tervikuna ja euroalal majandususaldus paranes. Euroopa Liidu majandususaldusindeks oli oktoobris 101,8 ja tõus kuuga oli 1,2 punkti, euroalal oli indeks 97,8 ja tõus kuuga 0,9 punkti. Majandususaldus on nüüd paranenud kuus kuud järjest, märgib Eesti Konjunktuuriinstituut.

Majandususaldus on üle pikaajalise keskmise kolmes Balti riigis, Taanis, Saksamaal, Horvaatias, Ungaris, Austrias, Rootsis, Maltal ja Suurbritannias.

Majandususaldus langes kaheksas riigis ja oli endiselt madal Küprosel, Kreekas, Poolas, Sloveenias ja Soomes.

Eestile oluliste ekspordimaade majandususaldus on enamasti kõrgem Euroopa Liidu keskmisest, kuid riikide arengutrendid on erinevad. Nii jäi majandususaldus Lätis septembriga samale tasemele ja indikaatori näit oli 103,2 punkti, Leedus langes kuuga 2,4 punkti 103 punktini, Rootsis tõusis kuuga 2,1 punkti 104,3 punktini.

Soomes on majandususaldus pikaajalisest keskmisest olulisel madalamal tasemel ehk 93,7 punkti, kuid see tõusis viimase kuuga 2,6 punkti. Soomes paranes majanduskonjunktuur kõigis majandusvaldkondades

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles