Eksporditava kala väärtus on kahekordistunud

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kalatöötlemissektori eeliseks on püügipiirkondade ning turgude lähedus.
Eesti kalatöötlemissektori eeliseks on püügipiirkondade ning turgude lähedus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Aastatel 2004-2012 on saavutatud eksporditava kala ja kalatoodete koguväärtuse tõus 94 miljonilt eurolt 176 miljoni euroni, tõdeti täna Põllumajandusministeeriumis toimunud kalanduse ekspertkomisjoni arutelul. 

«Aastatel 2007-2013 on tehtud ulatuslikke investeeringuid töötlemisse ja turustamisse – selleks vajalike seadmeparkide soetamist ja kaasajastamist on Euroopa Kalandusfondi vahenditest toetatud 15,1 miljoni euro eest,» ütles kalamajandusosakonna juhataja Ain Soome. «Praegu näemegi juba eksporditava kalatoodangu väärtuse kahekordset kasvu, mis tuleneb peamiselt külmutatud kala toodetest. Väärtuse kasvule aitavad kaasa Euroopa Kalandusfondi abil tehtud investeeringud.»

Ekspertkomisjoni arutelul tõdeti, et Eesti kalatöötlemissektori eelised on püügipiirkondade ning turgude lähedus. «Just soodsa geograafilise asukoha tõttu võiks tekkida huvi väliskapitali investeeringuteks,» sõnas Soome.

Aastateks 2014–2020 seati sektoriga ühiselt prioriteetideks kalatöötlemise ja turustamise sektori tootearendus ning uute keskkonna- ja energiasäästlike tehnoloogiate kasutuselevõtmine. «Kalandustoodete töötlemine, mille tulemuseks on uued, kõrgema lisandväärtusega tooted, on prioriteet. Innovaatiliste toodete arendamine kasvõi näiteks kaassaadustest ja mittekaubanduslike liikidest, võimaldaks leida uusi turge,» rääkis Ain Soome.

Ekspertkomisjoni hinnangul tuleb järgnevatel aastatel suurendada ka kala kättesaadavust ja sisetarbimist.  2012. aastal jäi riigisiseseks tarbimiseks 25% Eesti kala kogutoodangust (püük ja vesiviljelus), eksporditi 75% toodangust. Kala ja kalatooteid eksporditi 54 erinevasse sihtriiki.

Aastatel 2007-2013 on Euroopa Kalandusfondi vahenditest toetatud 88 töötlemise ja turustamise projekti, kokku 15,1 miljoni euro eest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles