Ettevõtja: kõik me tunneme palgasurvet oma õlul

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott
Rahakott Foto: Elmo Riig / Sakala

«Arvatakse, et tööandjad pole huvitatud palgateemadel rääkimisest. Palgasurvet tunnevad kõik ettevõtjad oma õlul,» rääkis Rödl & Partner vandeaudiitor ja juhatuse liige Mart Nõmper Palgainfo Agentuuri sügisese uuringu avaseminaril.

Ta ütles, et palgateema on järjest enam päevakorral. «Enne kriisi oli pigem teema see, kust töötajaid saada, kriisi ajal otsiti õigeid töötajaid, täna on rahateema kõige olulisem,» rääkis Nõmper. «Asjast rääkimine loob asja, palgatõusust rääkimine loob palgatõusu.»

Nõmper ütles, et viimasel ajal on hakanud tõusma töötajate nn küsimishind. «See ei ole probleemiks, kuid ühele samale kohale kandideerides küsivad enam-vähem samade oskustega inimesed väga erinevat hinda. Vene keelt kõnelevate inimeste puhul on käärid suuremad,» ütles ta.

Töötajad on palju hakanud tema sõnul palku võrdlema, kuid seejuures võrreldakse enamasti ainult palku ja unustatakse ära, et ettevõtted pakuvad ka muid soodustusi. «Kui töötajad ainult palku võrdlevad, võivad ettevõtjad hakata muid soodustusi kärpima,» ütles Nõmper. «Et olukorda vältida, peaks üle vaatama maksuseadused, kuidas maksustatakse töötajatega seatud kulusid v.a palk, samuti oleks ilmselt mõttekas muuta sotsiaalmaksu süsteemi nii, et sotsiaalmaks arvestataks palga üheks komponendiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles