KPMG: Balti pangad näevad ärikinnisvaras laenukasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügitehing.
Kinnisvara müügitehing. Foto: SCANPIX

Kesk-ja Ida-Euroopa (KIE) pankade meelestatus kinnisvaratehingute finantseerimisel on aastaga veidi paranenud ja laenumarginaalid langenud, kuid finantseerimisotsustes eelistatakse logistika ja tööstussektorile mõeldud kinnisvara, näitab KPMG analüüs CEE Property Lending Barometer.

Balti riikides on endiselt palju probleemseid ärikinnisvara laene, kuid pankade finantseerimisvalmidus on paranemas, teatas KPMG Baltics OÜ.

KPMG poolt neljandat aastat järjest läbiviidud analüüsi kohaselt ulatus KIE kinnisvarainvesteeringute maht esimesel poolaastal 4,5 miljardi euroni, mida oli 60 protsenti rohkem kui läinud aasta samal perioodil. Investeeringutest 2,9 miljardit eurot tehti Venemaa turule.

«Raske on öelda, kas tegu on laenuturu taastumisega või mitte. Tuleb märkida, et 2012. aasta oli kinnisvaralaenude osas väga kesine. Kuid käesoleva aasta esimeses pooles KIE regioonis tehtud investeeringud on heaks märgiks,» sõnas KPMG Baltics OÜ partner Taivo Epner.

KPMG analüüsi põhjal näevad pangad Balti riikides, Tšehhi Vabariigis ja Slovakkias ärikinnisvara laenuportfellide suurenemist järgneva 12-18 kuu jooksul, järsku langust nähakse Ungaris. Balti riikides eelistavad pangad tööstus- ja logistikakinnisvara finantseerimist ning kõige vähem elukondliku kinnisvara ning majutusobjektide rahastamist.

Balti riikides provisjonid vähenemas

Slovakkias ja Balti riikides on tänavu oodata laenuprovisjonide kerget vähenemist. Probleemsete kinnisvaralaenude osakaal on suurim Ungaris, kus 20 protsenti laenudest on sügavalt ning 28 protsenti vähem viivises. Järgnevad Balti riigid, kus vastavad näitajad on 21 ja 16 protsenti, mis läinud aastaga võrreldes vähenenud.

KPMG ärikinnisvara kindlustunde indeks näitab optimismi Tšehhi Vabariigis ja Poolas, kus on ka regiooni suurimad kinnisvaraturud. Esile on kerkimas Slovakkia ning Rumeenia turg on stabiliseerumas, samas kui tabeli lõpuossa jäävad Ungari, Balti riigid ning Sloveenia.

«Jätkuvalt tuleb tõdeda, et iga aastaga kinnisvara finantseerimine muutunud pankadele strateegilises mõttes vähemtähtsamaks. Aga siiski on küsitluses osalenud pankade ja finantsasutuste, kui Bulgaaria välja arvata, huvi kinnisvara vastu on stabiliseerunud ning sel on oma koht pankade finantseerimisportfellis,» ütles Epner. 

Pankadelt küsiti, kui suure marginaali lisavad nad kolme kuu Euriboril põhinevatele ärikinnisvara laenudele. Selgus, et marginaalid on madalaimal tasemel peale 2010. aastat, jäädes uusarenduste puhul vahemikku 4,46-4,64 protsenti, kassavooga varade puhul vahemikku 4,17-4,34 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles