Eesti alkoholitootjatele ei meeldi Soomes kehtestatud piirang

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome turist Tallinna Reisisadamas
Soome turist Tallinna Reisisadamas Foto: Peeter Langovits

Eesti Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu esimees Janek Kalvi leiab, et Soomes laevareisijatele kehtestatud piirang välismaalt kaasatoodava alkoholi kogusele ei ole kooskõlas kaupade vaba liikumise printsiibiga.

Aastaga on Eestist Soome viidud puhta alkoholi kogus kasvanud ligi 12 protsenti, mis on pannud Soome võimud tegutsema selle nimel, et leida meetmeid vägijookide liigse sissetoomise pidurdamiseks, seega peavad alates tänasest laevareisijad kangema kraami ise maale kandma, tõestamaks, et riiki toodud alkohol läheb ikka enda tarbeks, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eesti Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu esimehe Janek Kalvi hinnangul on see murettekitav meede, mis piirab ka kaupade vaba liikumise printsiipi.

«Hetkel siiski Euroopa Liidu seadused keelavad palju karmimate meetmete kasutuselevõttu ja sellepärast arvan, et see ongi selline piiripealne mäng, mida Soome teeb,» rääkis Janek Kalvi ja lisas, et tema arvates on ka ka see vaidlustatav, ning tuleb hinnata, kas selline nõue on proportsionaalne ja õigustatud

Peamiselt marsruudil Tallinn-Helsingi hoogustuva niinimetatud viinaralli tõttu tegi Soome valitsus oktoobri alguses ettepaneku, et järgmiseks aastaks planeeritud alkoholi aktsiisi tõus toimuks vaid pooles ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles