Video: tulevikus teeme kaardimakseid telefoniga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EMT tutvustas koostöös Eesti pankadega täna lahendust, kus klient saab arvete tasumiseks kasutada mobiilset pangakaarti. Tõenäoliselt on tulevikus Eestis võimalik maksta kauplustes lähisidetehnoloogiat kasutava nutitelefoni abil.

Kaardi makseterminali sisestamise asemel tuleb vaid terminali telefoniga kergelt puudutada ning kostuva kinnitusheli järel ongi makse sooritatud. Seejuures ei pea sisestama PIN-koodi, kui makstakse alla 10-euroseid arveid. Ka väikeste arvete puhul tuleb viiendal ostul ikkagi PIN-kood sisestada.

Masked teeb võimalikuks spetsiaalne SIM-kaart ning NFC-tehnoloogia (Near Field Communication).

Andmevahetuses osalevad seadmed peavad olema varustatud spetsiaalse NFC-kiibiga ning ühenduseks olema üksteisest mitte kaugemal kui kümme sentimeetrit. NFC-silt või -märgis on õhukese kleepsu laadne unikaalse numbriga mälukiip, mille saab seadistada teatud toiminguid sooritama. Olles seadistanud märgise teatavat toimingut aktiveerima, tuleb selle toimingu tegemiseks edaspidi lihtsalt märgist nutitelefoniga puudutada.

Mobiilne rahakott on nutitelefonis äpina.

NFC-tehnoloogiat toetavad enamiku Eestis müügil olevate tootjate nutitelefonid. Vaid Apple'i telefonid NFC-tehnoloogiat ei toeta ja tõenäoliselt on vaja iPhone'i kasutajatel osta lisaseade.

Piloodi testgruppi on kaasatud 150 inimest (peamiselt piloodis osalevate partnerite esindajad), kes testivad uut makselahendust Kaubamaja ilumaailmas ja toidumaailmas, Järve ja Pirita Selveris ning valitud kohvikutes. Grupi liikmeks on ka näiteks EMT arendusjuht Kuno Peek, kellel ei ole enda sõnul makstes veel probleeme tekkinud.

EMT hindab esialgu, et tavainimesel tuleb uue maksevahendi kasutamiseks oodata vähemalt 2015. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles