Ahmadinejad praalis ÜROs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Reuters

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad esines eile ÜRO tuumakonverentsil sõjakalt ning nõudis vastuseks tuumaleviku tõkestamise plaanidele hoopis meetmete rakendamist USA enda vastu.

Ahmadinejad süüdistas USAd Iraani ähvardamises. Tema kõne peale lahkusid saalist mitmete riikide, sealhulgas USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa esindajad.

Ahmadinejad ütles, et kui keegi ähvardab ja ohustab tuumarünnakuga või muud laadi sõjalise jõuga rahumeelsete tuumarajatiste ehitust, peaks ÜRO sellele kiiremas korras reageerima ning tuumarelva leviku tõkestamise lepingule allakirjutanud riikidel tuleks lõpetada igasugune koostöö sellise riigiga.

Oma uues, aprillis formuleeritud doktriinis ütles USA valitsus, et ei kasuta tuumarelva ühegi riigi vastu, kes ise tuumarelvastust ei oma ja täidab oma kohustusi tuumarelva leviku tõkestamise leppest lähtuvalt - millise sõnastuse alusel Iraani valitsus potentsiaalselt löögi alla jäeti.

Kuigi Barack Obama administratsioon on selgesõnaliselt väljendanud oma vastumeelsust Iraani mis tahes viisil ründamise suhtes, on ta siiski deklareerinud, et ei välista ametlikult ühtegi võimalust Teherani tuumaprogrammi takistamiseks.

Iraani president heitis oma esinemisega kaika kodaratesse ka USA plaanidele nõuda ÜRO inspektoritele suuremat juurdepääsu Iraani tuumaobjektidele.

Üks Valge Maja ametnik ütles Financial Timesile enne Ahmadinejadi kõnet: «Me ei ole seadnud endale eesmärgiks lõppdokumenti, millele kirjutaksid alla kõik osalevad riigid - see ei ole realistlik, kuna iraanlased ja mõned nende kaljukindlad toetajad blokeerivad iga vähegi sisuka dokumendi.»

«Meie eesmärk on ehitada üles valdaval enamusel põhinev koalitsioon, kes toetaks president Obama plaane,» ütles ta.
Konkreetsemad sammud olemasoleva tuumaleviku tõkestamise programmi karmistamiseks - näiteks reeglid, mis takistavad riikidel oma tuumainfrastruktuure üles ehitada ja seejärel leppest välja astuda - astutakse teises kontekstis, näiteks ÜRO julgeolekunõukogus.

Samas rõhutab USA valitsus, et Lähis-Ida võidurelvastumine, mida kannustab Iraani väidetavalt rahumeelne tuumaprogramm, kujutab endast üha suuremat ohtu.

«Läbikukkumise korral ootab meid uus võidurelvastumise laine,» ütles USA välisminister Hillary Clinton, kes eile pärast Ahmadinejadi sõna võttis.

«Kui meil aga õnnestub säilitada üksmeel ja hoida oma nägemus selge, on meil võimalus tuumarelvastumise levikut efektiivselt piirata.»

Ahmadinejad väitis oma sõnavõtus, et tuumarelvade omamine on «vastik ja häbiväärne» asi ning lisas: «Veelgi häbiväärsem on selliste relvadega ähvardamine.»

Valge Maja pressiesindaja Robert Gibbs ei pööranud Ahmadinejadi «metsikutele süüdistustele» suuremat tähelepanu ning ütles, et Iraan on isoleeritud. Ta juhtis tähelepanu USA püüdlustele jõuda kokkuleppele ÜRO Iraani-vastaste sanktsioonide suhtes ning rõhutas, et ÜRO võib ka ühepoolselt sanktsioone rakendada.

USA läbirääkimised Hiinaga on kinni kiilunud ning Valge Maja kardab, et hiinlased hakkavad lahjendama mistahes resolutsiooni, mille ÜRO Iraani sanktsioonide suhtes ette paneb.

Iraani valitsus on juba jõudnud ignoreerida tervet rida julgeolekunõukogu resolutsioone, millega neilt tuumaprogrammi ohjeldamist on nõutud.

Oma avasõnavõtus tuletas ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon neid resolutsioone - ja nende täitmise vajadust - Iraanile ka tungivat meelde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles